Ti fra et tiår

Et tiår er ved veis ende, og da passer det seg med et ørlite tilbakeblikk. Man konkluderer dermed kjapt med at som en helhet er nok ikke 2010-tallet en periode som blir stående igjen som revolusjonerende i musikkhistorien, og på mange måter føles det som om det ikke har skjedd mye i løpet av de siste ti åra.

Strengt tatt føles det ikke som om det har skjedd stort siden nittitallet, men det er muligens fordi det er en gammel mann som uttaler seg her. Uansett, innen «popen» – som strengt tatt blir dårligere og dårligere – er det fortsatt Chers «autotuneeffekt» fra «Believe» i 1998 som gjelder. Rocken har på sin side i stor grad falt inn i en resirkuleringsbølge – der syttitallsinspirasjoner har dominert mye de siste åra – og det føles som om det ikke har skjedd noe særlig siden grungen gjorde sitt inntog i 1991.

Det betyr uansett ikke at det ikke kommer god musikk, selv om det blir lenger og lenger mellom hver gang man virkelig lar seg rive med. Nettopp det kommer nok også av at man er en aldrende mann, som har opplevd «alt for mye» innen musikken. Dermed blir det også vanskeligere virkelig å la seg overbevise. Når man har hørt et femsifra antall plater, og sett noen tusen konserter rundt omkring, da har man hatt noen opplevelser det er utrolig vanskelig å matche.

Nå har denne skribenten uansett gjort et forsøk på å sette sammen ei slags topp-10-liste over plater og konserter fra det siste tiåret, og det har ikke vært helt enkelt. Det har – til tross for sutringa over – vært mye å glede seg over, og det er dermed så godt som umulig å snevre listene ned til ti høydepunkter.

Valget har da falt på å plukke frem de platene som av forskjellige grunner sitter best på minnet. Hadde man satt seg ned for å høre på alle de gode skivene fra denne tidsepoken, ja da hadde resultatet sikkert blitt annerledes om man skulle la det objektive øret styre mer enn følelsene. Her er det uansett hjertet som har bestemt, og ikke noe annet.

Når det gjelder konsertene er det selvfølgelig rimelig umulig å sette seg ned og gjøre sammenligninger av de beste opplevelsene gjennom ti år, men noen konserter har brent seg mer fast på minnet enn andre. Det å begrense lista til ti gjør igjen også at mye veldig bra må utelukkes, og kanskje burde for eksempel den siste gode Motörhead-konserten jeg så (i 2010), eller Cheap Trick, Eagles og Iron Maiden vært med, men de måtte alle vike plassen for det som her og nå er mer minneverdige opplevelser.

Uansett, her er mine lister – i kronologisk rekkefølge, og altså uten rangering – med noen korte betraktninger. Samtidig har noen gamle anmeldelser – fra tiden før Rock And Roll Dreams – blitt henta frem fra arkivet, for å vise til hva undertegnede skrev den gang da.

Jan Dahle

TIÅRETS ALBUM

Journey «Eclipse» (2011)
Tiårets AOR-plate.
Ljungblut «Over Skyene Skinner Alltid Solen» (2011)
Så flott som bare Kim Ljung kan gjøre det.
Blackberry Smoke «The Whippoorwill» (2012)
Suverent album fra et glimrende «nytt» band.
Lita Ford «Living Like A Runaway» (2012)
Karrierebeste, nesten 30 år etter solodebuten.
Deep Purple «Now What?!» (2013)
Beste fra bandet på 29 år.
Transatlantic «Kaleidoscope» (2014)
Glimrende prog fra superlaget.
Magic Pie «King For A Day» (2015)
Norsk prog som overgår det aller meste.
Dream Theater «The Astonishing» (2016)
Musikal-Dream Theater, og bandets beste skive.
Styx «The Mission» (2017)
Nok et band som leverte bortimot karrierebeste.
Judas Priest «Firepower» (2018)
Metal-prestenes ypperste siden tidlig nittitall.

TIÅRETS KONSERTER

Roger Waters, Consol Energy Center, Pittsburgh 26/9-2010
Den første av åtte «The Wall»-konserter, som alle egentlig fortjener en plass på lista.
Rammstein, Vallhall Arena, Oslo 19/2-2012
Det beste undertegnede har sett fra tyskerne.
Toyah, Bush Hall, London 22/4-2012
Setliste som en våt drøm.
Bruce Springsteen & The E Street Band, Valle Hovin, Oslo 21/7-2012
Tre timer og 45 minutter som overgikk alt man har sett fra mannen og bandet tidligere.
TNT, Rockefeller, Oslo 17/11-2012
Originalbesetningens gjenforening førte til det største TNT-øyeblikket siden 1984.
Rush, Norje, Sweden Rock Festival 8/6-2013
Sånn skal det gjøres, og dermed ble man frelst.
Toto, Verket, Moss 29/6-2013
Beste Toto-opplevelsen siden 1992.
Queen + Adam Lambert, Norje, Sweden Rock Festival 9/6-2016
Suveren låtkatalog, fremført av et glimrende band og en overbevisende frontmann.
Steve Vai, Rockefeller, Oslo 12/6-2016
Instrumentalmusikk blir ikke bedre enn dette.
Lars Winnerbäck, Akershusstranda Arena, Oslo 6/8-2016
Oppvåkningen.

Reklame
Ti fra et tiår