Unødvendig samling

david-bowie_legacy
David Bowie «Legacy»
Parlophone
sporsmalstegn-5

Bransjen er ofte kjapp med å skulle cashe inn når en artist dør, hvilket gjerne resulterer i heller tvilsomme utgivelser. Dermed er tiden inne for å slippe nok en samling med David Bowie som sa farvel til sitt jordiske liv i januar, bare et par dager etter slippet av «Blackstar».

Det burde strengt tatt være nok David Bowie-samlinger på markedet, og skal du kjøpe Bowie nå er det absolutt beste du kan gjøre å gå for boksene «Five Years 1969-1973» og «Who Can I Be Now? (1974-1976)», som kronologisk og relativt komplett dekker mannens karriere frem til 1976. Mer er sikkert også på gang i denne serien

«Legacy» er på sin side ikke noe annet enn nærmest en nyutgivelse av «Nothing Has Changed» som ble sluppet for nøyaktig to år siden. Den gode karriereoppsummerende utgivelsen ble sluppet både som dobbel og trippel CD, der sistnevnte er den du skal gå for om du absolutt vil anskaffe en best of fra briten. «Legacy» er i hovedsak dobbelversjonen, med noen små oppdateringer.

Salgsargumentet her er en ny miks av «Life On Mars?», og det blir mer enn bare litt tynt. Som en oppdatering fra «Nothing Has Changed» er også «Lazarus» og «I Can’t Give Everything Away» fra «Blackstar» lagt på til slutt, og dette er greit for å dra utgivelsen frem til den siste slutt. Det er likevel ikke til å komme utenom at «Legacy» er totalt meningløs, så her burde det heller vært tenkt alternativt, og putta inn gode albumlåter mellom singelhits for å skape en annerledes samling.

Når all denne sytinga er lagt frem er det uansett nødvendig å påpeke at det selvfølgelig ikke er noe å si på det musikalske innholdet på «Legacy». Klassikere som «Space Oddity», «Changes», «Starman», «The Jean Genie», «Rebel Rebel», «Heroes», «Ashes To Ashes», «China Girl» og «Hallo Spaceboy» er tidløse låter, og nærmest i samme åndedrag kan man liste opp de fleste av utgivelsens 40 låter.

Jan Dahle

Reklame
Unødvendig samling