Pink Floyd «Cre/ation – The Early Years 1967-1972»
Parlophone
«Cre/ation – The Early Years 1967-1972» er å regne som en sampler fra boksen «The Early Years 1965-1972» som inneholde hele 27 disker, og sånn sett blir denne dobbel-CD-en mye som å terge en sulten mage med en bokstavkjeks. Uansett, utgivelsen gir et lite innblikk i en femårsperiode, der Pink Floyd er i stor utvikling, og det med mye materiale som ikke har vært utgitt tidligere.
Det hele åpner med noen singellåter, og både «Arnold Layne» og «See Emily Play» er det psykedeliske Pink Floyd på sitt aller beste. «Point Me At The Sky» og «Paintbox» er også velkjente singellåter, som sånn sett ikke byr på noe nytt. «Jugband Blues» og instrumentalen «In The Beechwoods» er derimot blant låtene som er å finne i tidligere uutgitte remikser fra 2010. Miksene låter fint, så det er ikke noe å si på dette materialet.
Det har selvfølgelig også blitt gravd i BBC-arkivene, og dermed får vi alternative versjoner av blant andre «Flaming», «Cymbaline», «Careful With That Axe, Eugene» og «Embryo». Sistnevnte er et liveopptak som er mye lengre, og tidvis mer svevende enn vi er vant til. Det er også plukka frem noe konsertmateriale – der mer komplette opptak selvfølgelig foreligger i boksen – og her er det funnet plass til en god «Interstellar Overdrive» fra Amsterdam i 1969, og en rå versjon av «Atom Heart Mother» fra Montreux in 1970.
Hele fem spor er henta fra det tidligere uutgitte «Zabriskie Point»-materialet, og her snakker vi om ganske streit stoff, med fine melodier. «The Riot Scene» byr på kjente toner i pianoform, mens det er et hardtslående instrumentalt Pink Floyd som åpenbarer seg i «Take Off». Dette er relativt korte snutter, som ble brukt i filmen, og boksen byr på mye mer av musikken derfra.
En tidlig versjon av det som skulle bli til «Echoes» dukker opp i form av «Nothing Part 14», og sånt er selvfølgelig interessant for nerdene. Tre remikser fra den undervurderte «Obscured By Clouds» avslutter «Cre/ation – The Early Years 1967-1972» – hele det remiksa albumet er med i boksen – og «Free Four» er dermed et høydepunkt her med sitt særdeles trivelige poppreg.
«Cre/ation – The Early Years 1967-1972» er på sin måte en god smakebit på en større boks, men det er likevel vanskelig å se noen god grunn for utgivelsen, for massene er vel ikke veldig opptatt av denne Pink Floyd-perioden. Dermed er det nok mest die hard-fansen som vil ha dette materialet, og da er det boks og forbrukslån som gjelder.
Jan Dahle