Du tror det ikke før du får CD

Christer Falck, den ene av Norske Albumklassikeres to initiativtakere.

Gjennom hele CD-alderen var norsk platebransje i stor grad fullstendig historieløs, hvilket resulterte i at utrolig mye norsk musikk aldri har funnet veien til det aktuelle formatet. Dette vil herrene John Richard Stenberg og Christer Falck fra HES & Falck gjøre noe med, og dermed er prosjektet Norske Albumklassikere lansert med det mål å gi ut eldre norsk musikk som aldri har vært ute på CD, på nettopp dette formatet.

Mot slutten av åttitallet og utover på nittitallet var det mange musikkelskere som (av uforståelige grunner) valgte å kvitte seg med sine vinylsamlinger, for så å skulle gå over til CD. Sjokket ble nok stort for mange av disse da det etter hvert gikk opp for dem at platebransjen ikke nødvendigvis hadde planer om å gi ut favorittmusikken deres på det nye formatet. Jo da, de aller fleste internasjonale artister av en viss størrelse fant veien til CD-formatet, men i Norge var det verre.

Dette resulterte i at hele eller deler av katalogene til vesentlige norske artister og band som Inger Lise Rypdal, Drama, The Kids, Olav Stedje, Tramteatret, Halvdan Sivertsen, Prima Vera, Marius Müller, Nøkken og The Vanguards i flere tiår ikke har vært tilgjengelig på markedet, annet enn på LP i bruktbutikkene. Dette da til tider til luksusfellepriser.

Vi har alle våre gamle favoritter, og vi har dermed alle opplevd at flere av disse ikke har kommet på CD. For undertegnede handler dette i stor grad om første del av åttitallet, og tidlige musikalske helter som The Kids, Jannicke, Marius Müller, Lars og Ole I’Dole. Andre der ute har selvfølgelig andre favoritter, men i stor grad har vi nok opplevd det samme om musikkinteressene har røtter i syttitallet eller tidlig åttitall.

Plateselskapene mente i mange tilfeller at en best of på CD fikk holde, og med det ble altså mye god norsk musikk, og dermed utrolig mye musikkhistorie, ignorert i omkring en mannsalder. Christer Falck og hans C+C Records har gjort noe med dette da de i senere år har sluppet ypperlige bokser med blant andre Trond Grandlund, Marius Müller, Ole Paus og Jahn Teigen, og nå er endelig tiden inne for labelen Norske Albumklassikere, og med det mer musikk fra ungdomsåra til oss «gamlinger».

Her handler det altså om å grave frem norske album fra før CD-alderen, som så ble stua bort i arkivene av de respektive artistenes plateselskaper mens de var opptatt av å dyrke sin historieløshet fra 1985 og langt inn i streaming-alderen. En god del av denne musikken har nemlig funnet veien til diverse streaming-plattformer, hvilket vil si at platebransjen på en måte har våkna litt opp, men da altså omkring 30 år for sent.

Ved nyttårstider ble så Norske Albumklassikere lansert via sin gruppe på Facebook, som i skrivende stund har 3.800 medlemmer. Hvem sa at CD-en var død, og at vi musikkelskere ikke ønsker oss dette formatet lenger? På Facebook-gruppa annonserer gutta bak prosjektet sine lanseringer, samtidig som de mer enn gjerne tar imot tips om fremtidige utgivelser.

Albumene blir naturligvis mastra eksklusivt for disse CD-utgivelsene, og videre skal alltid pålitelige Arvid Skancke-Knutsen stå for liner notes. Dermed blir utgivelsene mer enn bare musikk, der det også blir en anledning til å sette seg inn i litt historikk. I tillegg vil de 150 første eksemplarene i enkelte tilfeller være signert av artistene.

I går ble så de 20 første CD-ene lagt ut for crowdfunding på bidra.no, og målet for hvert album er 150 forhåndsbestillinger. Nås dette antallet går det aktuelle albumet i produksjon. Hvis ikke får folk pengene tilbake. Her er det altså ene og alene markedet som styrer, og først ut til å nå målet var Tom Mathisens «Det Lille Som Skal Til!». Dermed er albumet nå overført til Norske Albumklassikeres katalog, og kan bestilles på nettsiden, med leveranse straks CD-en kommer fra trykkeriet.

Med en uutømmelig kilde av norsk musikk som aldri har blitt gjort tilgjengelig på CD, er det ingen grunn til å tro at Falck og Stenberg skal bli arbeidsledig med det første. Vi kan dermed håpe dette prosjektet klarer å få ut mest mulig musikk, og samtidig merker man seg heldigvis at gutta ikke på noen måte lar seg styre av kredpolitiet. Her handler det nå i første omgang nemlig om alt fra Drama og The Kids til Blaupunkt, Veslefrikk, Saft, Tobben & Ero, Moose Loose, Jannicke, Ole I’Dole og Inger Lise Rypdal. Noe for enhver der altså, og dette er bare begynnelsen. Hvem hadde vel trodd noe slikt skulle skje i 2021?

Jan Dahle

Reklame
Du tror det ikke før du får CD