De levende døde


Iron Maiden «Nights Of The Dead – Legacy Of The Beast: Live In Mexico City»
Parlophone

«Legacy Of The Beast»-turneen er noe av det beste Iron Maiden har levert på veien, og nå er livealbumet fra denne reisa ute. Så kan man selvfølgelig stille seg spørsmålet om vi trenger nok ei konsertplate fra jernjomfruene, og samtidig være svært kritisk til at vi ikke får en DVD/BD-versjon av bandets mest visuelle show noen gang. Det er jo nettopp sistnevnte format vi virkelig trenger, men Iron Maiden har av en eller annen grunn tilsynelatende bestemt seg for ikke å gi ut mer på visuelle formater. Dermed må vi ta til takke med CD og LP.

Setlista på «Legacy Of The Beast»-turneen var (og for så vidt er, siden bandet fortsatt fantaserer om å avslutte dette kapittelet neste sommer) til tider som en våt drøm, og «Nights Of The Dead» byr på hele herligheten, innspilt i Mexico City i september 2019. Siden Iron Maiden ikke er et band som varierer låtvalget nevneverdig i løpet av en turne får vi dermed gjenoppleve akkurat det samme repertoaret vi hørte på våre breddegrader sommeren 2018.

Konsertåpninga er av det virkelig klassiske slaget med «Churchill’s Speech» som naturligvis følges av «Aces High». Det låter relativt energisk og det er en viss råskap over innspillingene, men det er uansett friskheten i låtvalget som gjør skiva til en interessant liveutgivelse, selv om en del av de mest opplagte klassikerne selvfølgelig også er på plass.

Den første virkelige godbiten kommer i form av «Where Eagles Dare», og andre perler fra bandets beste plate, «Piece Of Mind», er «Revelations» og «Flight Of Icarus». Sistnevnte har ikke stått på repertoaret på mer enn 30 år, og dermed snakker vi om en virkelig gledelig overraskelse. Nå er riktignok overraskelsesmomentet for lengst forbi, men det å stå der under konserten på Sweden Rock Festival, og plutselig få denne etterlengta perla slengt i trynet, er et øyeblikk man ikke glemmer.

De ypperste komposisjonene fra Blaze Bayley-perioden er også henta frem igjen, og med det kan vi nyte «The Clansman» og «Sign Of The Cross» i all sin prakt. Så får det så være at Bruce Dickinson ikke er helt der oppe han en gang var, men han leverer like fullt til det godkjente, og langt bedre enn på liveplatene som i sin tid ble hans midlertidige farvel med Iron Maiden.

En annen episk topp kommer i form av «For The Greater Good Of God», fra den undervurderte «A Matter Of Life And Death», og det er nettopp det at gutta plukka frem denne typen materiale som gjorde «Legacy Of The Beast» til en av Iron Maidens absolutt beste turneer.

I siste del av konserten kommer naturligvis selvfølgelighetene som perler på ei snor, men det får så være, for det blir vel ikke en komplett Iron Maiden-konsert uten «Fear Of The Dark», «Iron Maiden» og «The Number Of The Beast». Når «Hallowed Be Thy Name» og «Run To The Hills» så avslutter seansen er bandet i mål som vinnere, og som liveplate fungerer «Nights Of The Dead» bra, uten direkte å være på klassikernivå med «Live After Death» og «Rock In Rio».

Jan Dahle

Reklame
De levende døde