En glimrende konsertdokumentasjon


Marillion «With Friends At St. David’s»
e-a-r

I 2019 fulgte Marillion opp studioprosjektet «With Friends From The Orchestra» med et besøk i Cardiff som ble festa til tape og film, og som nå er tilgjengelig på alle formater som «With Friends At St. David’s».

Igjen samarbeider kvintetten med In Praise Of Folly String Quartet, og sammen med blåseinstrumenter fra Sam Morris og Emma Halnan utvides soundet slik vi også kjenner det fra «All One Tonight». Siden bandet har plukka frem andre låter enn vi fikk den gang er «With Friends At St. David’s» uansett en interessant oppfølging. Samtidig er åtte av albumets elleve spor å finne på «With Friends From The Orchestra», så man vet godt hva som er i vente.

Det åpner uansett med 19 minutter «Gaza», som opprinnelig var å finne på den suverene «Sounds That Can’t Be Made». Denne episke godbiten blir virkelig mektig med den nytilførte orkestreringa, og samtidig er kontrasten stor til den delvis neddempa «Beyond You», som følger.

Steve Hogarth synger godt, og i det hele tatt er fremførelsene upåklagelige. Det gjelder også når vi tas med tilbake til Hogarths tidligste periode med Marillion i form av en flott «Seasons End». Senere bringer «The New Kings» oss på solid vis frem til bandets foreløpig siste ordinære studioalbum, «F.E.A.R.», og med det blir hele Hogarth-perioden presentert.

Visuelt er dette riktig godt, der bildeproduksjonen er ypperlig, og til enhver tid der den bør være i forhold til hva som skjer i musikken. Dermed blir dette en fryd for øynene, selv om Marillion er langt fra et visuelt band når vi ser bort fra god lysbruk og at det skjer ting på skjermen bak orkesteret. Lydmessig er dette også helt upåklagelig.

Underveis forteller Hogarth historier rundt låtene, hvilket også er med på å gjøre «With Friends At St. David’s» til en interessant helhet. Samtidig snakker vi selvfølgelig om ei musikalsk berg-og-dal-banereise som veksler mellom det tyngre og rocka i deler av «The New Kings» til det flotte og melodiske i «The Sky Above The Rain» og «Fantastic Place».

«Zeperated Out» er på sin side en versjon av «Separated Out» som inkluderer glimrende symfoniske biter av Led Zeppelins «Kashmir». Videre er «Ocean Cloud» igjen Marillion på sitt mest episke og storslagne, der Steve Rothery som typisk er står for flott gitartraktering. I det hele tatt er «With Friends At St. David’s» en riktig god utgivelse, der Marillion og vennene avslutter på glimrende vis med «This Strange Engine».

Ekstramaterialet er «Man Of 1.000 Faces», innspilt med strykere og kor i Paris, og videoen til «Estonia». BD-en byr videre på litt ekstra livemateriale, men bonusstoffet er strengt tatt ikke noe salgsargument her, for det er selve konserten som gjør «With Friends At St. David’s» til et obligatorisk kjøp for enhver Marillion-fan.

Jan Dahle

Reklame
En glimrende konsertdokumentasjon