Ingenting å frykte


Marillion «All One Tonight»
e-a-r

I fjor høst inntok Marillion Londons Royal Albert Hall, for en todelt konsert der blant annet hele den ferske «F.E.A.R.» sto på programmet. Dette ble selvfølgelig foreviga, og konserten er nå ute på alle formater. Her tar vi for oss den visuelle versjonen, som er tilgjengelig på DVD og Blu-ray.

Det hele åpner stillferdig med «El Dorado», som etter hvert bygger seg opp i løpet av sine 18 minutter. Dermed setter bandet også standarden for ei variert musikalsk reise, som beveger seg fra det sarte til det mer rocka. Som så ofte ellers er stemmen til Steve Hogarth – som også veksler mellom en mengde instrumenter i løpet av konserten – fortreffelig, og gitarist Steve Rothery legger som alltid flotte soloer.

Stemning er det også i salen, noe som understrekes når publikum ikke vil slippe taket i «Living In F.E.A.R.». «The Leavers» er også et høydepunkt, der Rothery igjen leverer flott på solosiden. Videre skaper tangentist Mark Kelly stemninger med pianoet når det er tid for «White Paper», og «The New Kings» er ei sterk livelåt.

Produksjonsmessig er det også godt, der et band som egentlig ikke er visuelt spennende likevel skaper en visuell atmosfære ved bruk av skjerm og lys. Dette kommer godt frem på en videoproduksjon som er godt redigert.

Konsertens andre del innledes av In Praise Of Folly String Quartet, og en suveren versjon av «The Space…». Rothery legger herlige svevende toner, og etter hvert kommer det også inn fløyte og horn. Ekstramusikerne skal fortsette å krydre lydbildet utover i settet, hvilket blant annet resulterer i flotte utgaver av «Afraid Of Sunlight» og «Easter», og en storslått «The Great Escape».

Når ekstranummersekvensen først byr på «Waiting To Happen», og deretter en ypperlig «Neverland», er Marillion med ekstramusikere i sitt ess. Sistnevnte gir igjen Rothery mye spillerom, samtidig som vi her får Marillion på sitt mest episke.

Blu-ray-versjonen, men ikke DVD-en, har for øvrig noe bonusmateriale. Mest interessant er en halvtimes dokumentar om konserten, der alle involverte intervjues. Videre finner vi storskjermvideoene til konsertens andre del, og dette blir en form for musikkvideoer for svært spesielt interesserte.

Jan Dahle

Reklame
Ingenting å frykte