Mer arbeiderkamp


Arbeidslaget Hass K. Vømmølbakken «Varsko Her!»
Norske Albumklassikere

Hans Rotmo forsøkte å videreføre suksessen fra Vømmøl Spellmannslag med Arbeidslaget Hass K. Vømmølbakken, men det hele tok slutt etter kun to album. Det siste av disse var «Varsko Her!», og i likhet med på «Grovarbeid» handler det i stor grad om arbeidernes hverdag og kamp, og det blir med det til tider ganske politisk.

Historiene akkompagneres av blant annet et typisk folkemusikkuttrykk når «Turnestev Fra Trøndelag» og «Ståggån» åpner plata. Førstnevnte er som tittelen sier et stev, og med det a kapella, mens sistnevnte faller rett inn i gammeldans-båsen. Det heller så litt mot country i «Armoens Oljewestern», som tar for seg livet på oljeplattformene.

Instrumenteringa er i hovedsak akustisk, der gitarer og mandolin brukes flittig, og samtidig handler det blant om fele, slik som i «Vår Egen Dialekt», som tar for seg den evigvarende språkdebatten. Folkemusikkpreget med fela ligger også sterkt over «Jacob Vømmølbuens Levnedsløb», samtidig som melodibruken er munter.

«Livet I Vømmølfjellgruva» byr på sin side på det rene akustiske utrykket som ligger i et uptempo viselandskap, og det handler i stor grad om akustisk gitar også i «Hammerverket». Som typisk er for Rotmo er også humoren tilstedeværende, og det gjelder spesielt i «Inspektør Øverland», der trekkspillet er fremtredende.

På melodisiden stikker «Pendlerbrevet» seg litt ekstra frem, mens det nærmeste vi kommer uttrykket fra Vømmøl Spellmannslag er «Karrafesten». Musikalsk ligger uansett «Varsko Her!» helt innenfor hva man forventer, og plata er et godt tilskudd til Rotmos univers.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Mer arbeiderkamp