Med Randi Hansen ved sin side


K.M. Myrland «Morild»
Norske Albumklassikere

Med sin kombinasjon av viser, country og rock gjorde K.M. Myrland det i sin tid godt, og platene kom relativt tett fra nordlendingens debut med «Isbål» i 1976 til «Fann Æ» satte et midlertidig punktum i 1983. Med «Morild» befinner vi oss i 1978, og i tillegg til ni egenskrevne spor, henter Myrland frem tre låter fra sitt store forbilde, Kris Kristofferson.

Det er Kristoffersons «To Beat The Devil» som innleder albumet, og i Myrlands gjendiktning har denne blitt til «Bleika Sannhet». Med nakent, akustisk gitarplukk har denne innledningsvis tatt form som ei ren vise, der Myrland nærmest snakker over gitaren, mens Randi Hansen legger bakgrunnsvokal. Hansen har da også en vesentlig rolle på plata. Etter hvert kommer bandet inn, og åpningssporet skifter med det karakter med et litt rocka komp.

Det følges på med uptempo country-inspirasjoner i «Slik Skyen Drar», før balladen «Jeg Vil Heller Tynges Av Det Jeg Har Gjort (Enn Å Angre Det Jeg Aldri Fikk Til)» byr på duett mellom Myrland og Hansen. Dermed er mye av platas spennvidde poengtert i løpet av disse tre første spora. Det er videre smårocka med elgitar i front når den ypperlige «Sangen Om En Strand» nok en gang har Hansen som en hovedstemme. Myrland viser seg også fra den rocka siden i «Manndommens Potensalter».

Når det roes ned igjen med «Av Livets Grøde» har Myrland nok en gang kommet opp med fin melodiføring, samtidig som det hele blant annet krydres med elektrisk gitarsolo. Produsent Johnny Sareussen har da også skrudd et lydbilde som fungerer bra, enten det er neddempa eller et fullt band bak hovedpersonen. «Fant Du Fram» byr på begge disse ytterpunktene. Blant musikerne finner vi for øvrig Jonas Fjeld Band, Svein Gundersen og Iver Kleive.

Vi er så tilbake til Kris Kristofferson-låtene med balladen «For det Som Var» («For The Good Times») – som er nok en Myrland/Hansen-duett – og «A.A.’s Søndagsmorgen» («Sunday Mornin’ Comin’ Down»). Sistnevnte ligger godt innenfor countryens rammer, og disse coverne sitter i det hele tatt bra. Dermed treffer K.M. Myrland på alle felt med «Morild».

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Med Randi Hansen ved sin side