Viser fra Akershus


Stein Ove Berg «Egg»
Norske Albumklassikere

For oss som har vokst opp med NRKs radio er det mye forskjellig musikk som har brent seg fast i minnet, og Stein Ove Berg har noen viser som aldri helt har sluppet taket. Noen av disse er å finne på mannens debut, «Kommer Nå», som ble sluppet av Norske Albumklassikere for en tid tilbake. Når vi nå er fremme ved Bergs sjette album, dukker det nok en gang opp eviggrønne viser.

Vi går rett inn i de udødelige visenes verden når «Ikke Gråt Om Det Er Vinter Og Det Snør» innleder «Egg». Berg har selv skrevet og produsert, og både på tekst- og melodisiden treffer han godt, samtidig som det er et snev av country her takket være Leif Frøilands pedal steel. Iver Kleive legger på sin side piano, noe han også gjør når «Hvilken Vei?» følger, med Iselin Alme på kor.

Berg har også skrevet norske tekster til noen utenlandske lånemelodier, og her kommer vi ikke utenom Eric Andersen – senere en brikke i Danko/Fjeld/Andersen – sin «Moonchild River Song», som har blitt til «Prøv Å Se Meg Som Elva». Andersen selv bidrar for øvrig også med gitar. Videre er Crystal Gayles «You Never Miss A Real Good Thing» fin og country-prega som «Du Setter Sjelden Pris På Lykke».

Også Ryan’s Fancys «Mist Upon A Morning», som her har fått tittelen «Frostklart – Som En Morgen I Oktober», sitter godt i øregangene. Uansett om det er snakk om Bergs egne viser eller andres komposisjoner, så har da også mannen fra Kløfta et tydelig særpreg i stemmen, som gjør alt innholdet på «Egg» til udiskutabelt Stein Ove Berg.

Stein Ove byr også på humor, hvilket det som i første omgang kan fremstå som ei arbeidervise, «Et «Strålende» Prosjekt», viser når det bys på en overraskende vri i noe som egentlig er et alvorlig tema. Videre kommer det et skråblikk på Lillestrøm i «Lillestrøm-Calypso», mens det er noen visdomsord å finne i «Vi Har Bare Dagen I Dag».

Alt i alt er «Egg» et fint album, som det er avslappende å lytte til, ikke minst på grunn av Stein Ove Bergs behagelige stemme.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Viser fra Akershus