Ypperlig folkrock


Folque «Fredløs»
Norske Albumklassikere

Året er 1980 og Folque er ute med «Fredløs», folkrockernes femte album. Det betyr i stor grad tolkninger av tradisjonelle folketoner, av et band som for et øyeblikk har bassist Per Vestaby på laget. Resultatet er riktig godt.

Med «Åleina» er det vokalist Jenn Mortensen som står i fokus, mens gutta rundt henne tilfører kor i denne a kapella albumåpninga. Deretter bærer det over i det mer rocka når «Hjuringstev» er først ut blant tradisjonsmusikken, hvilket betyr at rockebandet møter fela på beste vis. Dette fungerer glimrende, og fremviser Folque på sitt ypperste, igjen med Mortensens gode vokal på toppen.

På den instrumentale siden finner vi «Reinlender Fra Vingelen» og «Reinlender & Ril», som i stor grad beholder folkemusikkuttrykket, men med tyngre komp. Dette blir dermed Folque på sitt mest urnorske, mens den seigere «Liti Kjersti Og Alvekongen» kombinerer akustiske og elektriske gitarer med fela, hvilket skaper en miks av det tradisjonelle og det mer moderne.

Det er relativt neddempa når Mortensens stemme backes av forsiktig gitarplukking i «Juljeitsån», samtidig som fløyta og fela etter hvert krydrer lydbildet mens låta bygger seg opp. Arrangementsmessig sitter dette godt, og produsent Arvid Esperø har gitt Folque et godt lydbilde.

Lars Helljesen tar hovedvokalen når vi er fremme ved «Nykkjen», og dette med hell, samtidig som det skaper variasjon i bandets uttrykk. Mortensen tilfører på sin side litt mer av seg selv når hun har skrevet teksten til «Tel Dæ», som igjen understreker at Folque kunne gå på utsiden av det helt tradisjonelle.

Den Jan Torbergsen-komponerte «Det E Ikkje Her Æ Høre Tel» byr på sin side på et noe renere rockeuttrykk, selv om det også her blir plass til fela, mens det tekstmessig befinner seg i moderne tid. Sånn sett blir dette et slags utskudd på albumet, men det fungerer like fullt veldig bra.

En ren akustisk gitarinstrumental stikker seg ellers frem i form av «Veslejenta (Pols Fra Os)», og denne korte snutten fungerer som intro til den tyngre rockeren «Kvernjenta». Her er Folque på sitt absolutt tøffeste, og «Kvernjenta» – der Mortensen og Helljesen for øvrig deler på vokalen – blir med det høydepunktet på et sterkt album.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Ypperlig folkrock