En visesangers debut


Stein Ove Berg «Kommer Nå»
Norske Albumklassikere

Barndomsminner er så mangt, og undertegnede husker godt radioen som sto på hjemme rundt midten av syttitallet, der visa «Kommer Nå» var en gjenganger. Artisten med den distinkte stemmen var Stein Ove Berg, og uten at undertegnede noen gang har satt seg inn i denne mannens diskografi, står både nevnte vise, «Manda Morra Blues» og Stein Ove Berg fast i minnet som et vesentlig tilskudd til syttitallets visebølge sammen med blant andre Lillebjørn Nilsen og Øystein Sunde.

Det er noe behagelig over vokalen og melodibruken når Stein Ove Berg innleder sitt debutalbum med tittelsporet, «Kommer Nå», og med det skapte mannen også ei udødelig vise. Samtidig inneholder skiva også pendlervisa «Manda Morra Blues», og med det finner vi Bergs to største klassikere her.

Det er uansett litt ujevnhet å spore i materialet, men harselasen rundt kjønnsrollene i «Rollebytte I Oppgang A» står seg godt, med munnspillkrydder fra Sigmund Groven. Tekstmessig er Berg godt forankra i historier om folk flest, og er sånn sett en folkelig trubadur. Barnas problemer rundt grusa akebakker, satt opp mot de voksnes lyst til å gå på butikken uten å pådra seg lårbeinsbrudd, er tema i «Shopping På Akebrett». Mer folkelig enn det kan det vel knapt bli.

Fela får spillerom i «Den Blinde Kunne Se», som også byr på et par snakkende partier som ligger litt i Øystein Sunde-gata. Med småjazza piano som backing i «Bilfri Søndag» minnes Berg en tid da folk brukte beina til å gå, og samtidig kommer han inn på syttitallets oljekrise. Det er altså spor av datidens aktualiteter over deler av tekstmaterialet. De jazza elementene dukker for øvrig også opp igjen i «Fatter’ns Lille Lullaby», der Bernt Steen tilfører trompet.

Med fint gitarplukk treffer Berg riktig godt på visefronten med «Søppelmannens Etterjulsvise» og «Sang Til Høsten», der munnspillet igjen er med som stemningsskaper. Det er så mer tempo i «Familien Hansen», der Berg med glimt i øyet ser på et familieliv. I det hele tatt er det mye trivelig på «Kommer Nå», om du er klar for en tur inn i visenes verden.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
En visesangers debut