Uengasjerende


Viggo Sandvik Hansen «Æille Har Et Syskenbån På Gjøvik»
Norske Albumklassikere

Viggo Sandvik har utvilsomt kunnet by på mye glede gjennom ei 50 år lang karriere, og da ikke minst i løpet av sine 25 år med Vazelina Bilopphøggers. Da mannen i 1983 slapp sin første soloplate, «Æille Har Et Syskenbån På Gjøvik», valgte han så å gå i en litt mer seriøs retning med utvalgte Prøysen-viser.

Med «Tango For TV» setter Sandvik standarden, der det grenser mot taffelmusikk, og sånn sett blir det lite engasjerende. Det låter pent, der trompeten er fremtredende, men det blir rett og slett litt for pent. Man tror liksom ikke helt på denne misslykka småpøbelen, og sånn sett er Alf Prøysens fremførelse betydelig mer troverdig, og ikke minst mer sjelfull.

Det blir enkelt og greit litt vel glatt når Viggo Sandvik besøker Prøysens verden, der det ofte er et småjazza utrykk som åpenbarer seg. Produksjonen er likevel fin, og det er ikke noe å utsette på instrumenteringa eller vokalen, men Sandvik klarer altså likevel ikke å engasjere.

Vokalisten vinner likevel noe på å hente frem viser som «Den Rotlause Visa», «Kjærringkjeft» og «Utestengt», som ligger på siden av det mest spilte Prøysen-materialet. Det er altså ikke et gjennomført forutsigbart repertoar her, hvilket er positivt, og førstnevnte av disse blir også en vinner på plata. «Kolera-vise» gjør seg også relativt bra, men den litt jazza sambaen «Svartsjuk Samba» klarer man seg derimot veldig godt uten.

Platas tittelkutt låter veldig fint – der det rytmiske er forsiktig med bruk av visper – og på mange måter understreker dette sporet hvor Sandvik har lagt seg med «Æille Har Et Syskenbån På Gjøvik». «Så Seile Vi På Mjøsa» følger i samme gate, der det blir litt for mye heismusikk, samtidig som det likevel på sin måte låter upåklagelig.

Sånn sett er dette et album som splitter et musikkhjerte, for samtidig som fremførelsene altså er upåklagelige, er det hele også totalt uengasjerende. Litt ekstra liv blir det riktignok i «Tordivelen Og Flua», der ei skoleklasse tilfører ekstra vokal, før en taffelversjon av «Slipsteinsvæilsen» avslutter plata.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Uengasjerende