Folque-rock


Folque «Landet Ditt»
Norske Albumklassikere

Bandnavnet sier en del om hvor Folque befinner seg musikalsk, der det handler om folkrock som henter inspirasjonene fra så vel norsk som utenlandsk tradisjonsmusikk. Stilmessig befinner bandet seg dermed innenfor en musikkform som ble dratt mer mot ytterpunktene noen tiår senere av Gåte, og så sannelig er også noe av låtmaterialet det samme.

«Landet Ditt» var Folques sjette album, der debuten ble sluppet i 1974, så når vi her er fremme i 1981 er bandet godt etablert. I front finner vi nå vokalist Jenn E. Mortensen som med sin nordnorske språkdrakt setter sitt definitive preg på mye av låtmaterialet, der folkemusikk altså kombineres med mer rocka elementer.

Albumet innledes med kirkeorgel før instrumentalen «Min Sjel, Min Sjel» rockes godt opp, samtidig som akustisk gitarbruk og fele tilfører folkemusikkpreget. Dette er ei frisk og god åpning på plata.

Albumets tittelspor er blant låtene som er bandkreasjoner, og dette er en fin ballade som ikke er like forankra i folkemusikken som resten av skiva. Også «15 Mil Til Oslo» – som forteller om turnelivet – er egenkomponert, der fele og country-elementer kombineres med det snille rockebandet Folque. Her står for øvrig Lars Helljesen for vokalen.

«Gesellvise» er derimot blant flere tradisjonelle komposisjoner, og her finner man ingredienser som drar tankene mot ting Blackmore’s Night har drevet med det siste kvarte århundret. Med det aner man også elementer henta fra andre deler av Europa, og senere på skiva blir det sydlandske toner og tangorytmer i «Opiumsdrøm», så inspirasjonene er altså langt fra helnorske.

Med «Liti Kjersti Og Herreper» er vi inne på historiske elementer vi også skulle bli kjent med fra Gåte 20 år senere, og her får banjoen godt spillerom i en god fremførelse. Også «Knut Liten Og Sylvelin» skulle plukkes opp igjen av Gåte, men Folques moderate rockeelement setter melodiene mer i fokus. Når bandet henter frem «Kvinnemorderen» bys det så nok en gang på en ballade som fungerer godt i Folque-drakt.

Høydepunktet kommer i form av «Heks» der det rocka kombineres riktig godt med fela og melodibruken, samtidig som historiefortellinga griper tak i lytteren. Sluttresultatet er et godt album, der rock og tradisjonsmusikk kombineres på bra vis.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Folque-rock