Sjelløst


The Vanguards «Hjemme Igjen!»
Norske Albumklassikere

The Vanguards var udiskutabelt en viktig brikke i norsk musikkliv på sekstitallet, og en rekke vesentlige personligheter i landets musikkliv fra den gang og frem til i dag var innom bandet. Da orkesteret albumdebuterte med «Hjemme Igjen!» i 1966 fant man da også blant andre Freddy Lindquist og Terje Rypdal i besetningen, men uten at det førte til musikk som står seg veldig godt i dag.

Bandet har funnet frem 12 internasjonale låter, fått blant andre Arne Bendiksen og Andreas Diesen til å skrive tekster, og produsert det hele til pen pop, i grenseland mot danseband, og med det skapt ei ganske sjelløs plate. Dette uten at man kan si at resultatet er dårlig, for det er ingenting å utsette på håndverket.

Simon & Garfunkels «Homeward Bound» har blitt til platas tittelspor, men «Hjemme Igjen» mangler all den sjelen du finner i originalen. Det låter for så vidt fint nok, men Bjørn Nordvangs vokal er for pen og pyntlig. Språkmessig blir det også litt kunstig, men dette er selvfølgelig en del av datidens norske ånd. Du finner da heller ikke mye av det mer opprørske fra samtidens britiske musikkscene her.

Harvey Schmidts «Try To Remember» kommer som «Gyldne September», Gale Garnetts «We’ll Sing In The Sunshine» har tatt form som den litt mer uptempo «Smil, Sanger Og Solskinn», «The Righteous Brothers’ «You’ve Lost That Loving Feeling» dukker opp som «Hvor Er Dine Tanker» og John Sebastians «Daydream» har naturligvis blitt til «Dagdrøm». Alt dette er fine låter, som er pent og pregløst fremført.

24 år før a-ha perfeksjonerte The Every Brothers’ «Crying In The Rain» kunne The Vanguards by på «Jeg Skjuler Tårene I Regn», hvilket blir høydepunktet på «Hjemme Igjen!», der koringene er flotta, og melodien som alltid er en vinner.

Videre byr albumet på de velkjente «Mot Ukjent Sted» og «Lykkeveien», og igjen låter det pent, ufarlig og strømlinjeforma for et voksent publikum i 1966. Som musikk er dette altså lite spennende, men musikkhistorisk sett er «Hjemme Igjen!» et interessant innblikk i en tidsperiode, og samtidig et dokument på en tidlig fase for betydningsfulle musikere.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Sjelløst