Arbeiderviser fra Vømmøldalen


Arbeidslaget Hass K. Vømmølbakken «Grovarbeid»
Norske Albumklassikere

I 1976 skulle Kristian Schravlevold – Hans Rotmos Vømmøl-alias – med Arbeidslaget videreføre universet som hadde blitt presentert på to suksessfulle album med Vømmøl Spellmannslag, og med seg fra gamlelaget hadde han Konrad Vømmølbakken (Hans Reidar Løkken). Arbeidslaget rakk å spille inn to album, og det første av disse var spellemannprisvinnende «Grovarbeid».

Rotmo har skrevet tolv spor, som i stor grad kan betraktes som arbeiderviser. Det er da også umiskjennelig Rotmo straks mannen begynner å synge «Skiftarbeider», der han i en litt usikker skiftarbeiders skikkelse fremfører teksten akkompagnert av industristøy i bakgrunnen. Uttrykket ellers på plata er i stor grad basert rundt det akustiske og melodiøse, krydra med noen elgitarer – som en smårøff solo i «Velge Du Ein Klasse Å Kjemp For?» – og gammaldansaktige trekkspill.

Låtmaterialet er av det trivelige slaget, mens historiene om arbeidskarene kommer til overflaten i viser som «Det Var Den Tida Da Augan Var Blå» og «Ingemar Oppstuens Kampsang», med tydelige folkemusikkinspirasjoner. I «Småfolk» tas man så tilbake til husmannsfolket, der koringene utvilsomt tilfører det humoristiske. Selv om det nok er innbakt en del politikk i det tekstene er det i høyeste grad også plass til humoristiske elementer underveis, slik som i «Mekaelsen», hvilket er en naturlig videreføring av Vømmøl Spellmannslag.

I «Grosserer Pettersen-Smith» handler det så om en av en av samfunnets mer velstående, men med humor understrekes det at denne karen ikke er blant bygdas mest populære personer. Det tekstmessige hadde uansett ikke vunnet frem med effektivitet uten Rotmos gode melodier, som alene gir lytteren en godfølelse. Det hele er også bra fremført og produsert, hvilket gjør at det musikalske står seg veldig godt uavhengig av tekstene.

Musikalsk mikses pop, rock og folkemusikk til vømmølmusikk, hvilket er på sitt mest storslåtte i «Han Vandre I Ring», der fela er fremtredende, samtidig som Steinar Ofsdal fyller ut lydbildet med cello. Det tas så i en helt annen retning når «Grovarbeid» avsluttes med en liveinnspilt sketsj i form av «Steinbruddet», som igjen understreker at Vømmøl-universet består av mye humor.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Arbeiderviser fra Vømmøldalen