Med publikum tilstede


K.M. Myrland «Vinternatt I Longyear»
Norske Albumklassikere

Da K.M. Myrland slapp «Vinternatt I Longyear» i 1982 hadde han valgt å spille inn plata live i Oslo, med publikum tilstede. Vi snakker likevel ikke om et ordinært konsertalbum, for her er det ikke noe mellomsnakk, og publikum høres kun noen få sekunder på slutten av hvert spor.

Denne gangen har Myrland henta alle tekstene fra Svein Jensens visebok «Sang Polar», og temaet er livet på Svalbard. Myrland selv har tonesatt Jensens lyrikk, og materialet blir fremført av et lag bestående av blant andre gitarist Freddy Dahl og bassist Igor Kill.

Det er litt reggae over det innledende tittelsporet, samtidig som hovedpersonen legger stemmen helt ned. Dette låter rett og slett litt annerledes fra Myrland, samtidig som Dahl legger fine gitarer. Med den påfølgende «Svalbardposten 1949-50» er stemmebruken så tilbake til normalen, og herfra og ut låter det umiskjennelig K.M. Myrland.

Instrumenteringa og melodibruken god, men vi snakker ikke om Myrlands aller sterkeste materiale. Det låter like fullt flott når det tas ned med balladene «Julaften» og «Minner». Stilmessig er countryen i hovedsak borte denne gangen, men det er innslag i «Bordets Gleder», og det heller vel egentlig mer mot pop og rock enn typisk viser også, hvilket nok har mye med bandkonstellasjonen å gjøre.

I «Den 14de August 1925» og den avsluttende «Svea Bysang» involverer Myrland publikum, hvilket gjør at man får litt mer følelsen av at plata er spilt inn live. Resultatet er nok ei god skive fra K.M. Myrland.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Med publikum tilstede