Et kollektiv på Rælingen


Matheus «Musikk Fra Balders Hage»
Norske Albumklassikere

Matheus hadde tilhold på Rælingen på første halvdel av syttitallet , og bandet slapp ett album, «Musikk Fra Balders Hage». Selve albumtittelen er beskrivende på den måten at gutta bodde i et hus som het nettopp Balders Hage, og resultatet av dette kollektivlivet ble sluppet i 1974. Musikalsk plasseres kvintetten innenfor progens landskap, men det heller nesten like mye mot pop med sekstitallsinspirasjoner.

Når «Lys» innleder albumet befinner Matheus seg et sted mellom pop og rock, med små proga elementer. Melodiføringa er på sin side fin, og det er der bandets sterkeste kort ligger. Det er herrene P.G. Roness og Kjell «Nitty» Nitteberg som i fellesskap har skrevet alt materialet på albumet, og når «Ørnevisa» kommer som spor nummer to handler det innledningsvist om det nærmest rent akustiske og gode vokalharmonier. Det veksler så mellom dette nakne og hardere rockeparter utover i låta.

«Tomme Ord Med Mening» er blant låtene som henter de tydelige pop-inspirasjonene, men samtidig tilfører temaskiftene det progressive elementet. Her blir det også rom for en fremtredende elektrisk gitarsolo. Prog-elementet vannes uansett ut mens plata skrider frem, og «Til Min Prinsesse» handler om det popa. Det samme gjelder for «Mislikerne», men her gir munnspillet en liten Bob Dylan-følelse, mens «Crazy Shop» er ganske streit og smårocka. I det hele tatt blir mye av plata altså ganske rett frem til prog å være, men det skjer samtidig mye i lydbildet i et spor som «Isak».

Med «Si Som Mormor Sa» handler det litt om det uptempo i retning av country og visegenren, med en viss munterhet i melodibruken. Litt av de samme inspirasjonene finner vi i «Frustrert Ettermæle», der Matheus treffer på sitt beste melodisk sett. Dette er rett og slett fengende og flott. Vi befinner oss så i en tilnærma ren viseverden med «I Alle Som Har Z», før piano og strykere er et vesentlig element i platefinalen «Så Langt Borte (Som Du Er)».

Med det har Matheus også servert ei hyggelig plate, som for undertegnede var et helt nytt bekjentskap. Det er da også dette som er noe av Norske Albumklassikere på CDs styrke, at glemte godbiter hentes frem, hvilket igjen understreker hvor viktig dette prosjektet er.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Et kollektiv på Rælingen