Livet etter Saft


Brødrene Thue «Brødrene Thue»
Norske Albumklassikere

Brødrene Thue – Ove og Trygve – hadde stukket seg frem i Saft tidligere på syttitallet, og da bandet hadde lagt inn årene dukka etter hvert duoen Brødrene Thue opp med sitt selvtitulerte album i 1975. Med seg hadde søsknene også de tidligere Saft-medlemmene Tom H. Halvorsen og Magne Lunde, i tillegg til bassist Håkon Vellesvik.

Det er et ganske popa preg over Brødrene Thue når de innleder albumkarriera med «Fem På Tolv», og med det opplever vi en lettere tilgjengelig variant av gutta enn hva som gjerne var tilfellet med Saft. Dette med hell. Språkmessig veksles det mellom bergensdialekt og engelsk utover på albumet, og det er et noe mer prog-basert uttrykk som åpenbarer seg i «I Dreamed I Was In Heaven». Her er det flere temaskifter, smådramatisk piano, og strykere som skaper et bakteppe for de litt sekstitallsaktige vokallinjene. Strykerne er også et element i den ikke mer enn greie balladen «Lisa».

Det er musikalsk allsidighet på plata, og «Vi To» er muligens inspirert av ting The Beatles drev med på «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», mens «Living Is Easy» og «Growing» igjen handler om det lettfattelige på melodisiden. Det sistnevnte midtempo sporet byr blant annet på steelgitar fra Harald Dyb, og ellers er Halvorsen aktiv på orgelet. Det hele resulterer i et ganske typisk syttitallssound.

Når vi er fremme ved «I Vår Grønne Jord» får vi en ren a kapella, der vokalbruken er riktig god. Deretter slår det brått over i den uptempo og muntre «Kosygin (My Russian Guitar)», der tittelen tydelig indikerer hvor de musikalske inspirasjonene er henta. Dette er nok et spor som er med på å skape et stort musikalsk sprik, og over i den riktig melodiske og smårocka avdelingen igjen finner vi «Ryk Og Reis».

Nok et musikalsk utskudd avslutter så «Brødrene Thue» når kassegitar, fløyte og strykere akkompagnerer Oves vokal i den neddempa «Din Song». Med det er ei variert musikalsk reise over, der det garantert er noe for enhver.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Livet etter Saft