En ny start


New Jordal Swingers «Movin’ On»
Norske Albumklassikere

Etter det vellykka skiftet til norsk språk på «NJS» i 1982 returnerte New Jordal Swingers til engelsk på «Movin’ On» to år senere. Nå var også de avdøde Håkon Vellesvik og Finn John Andresen erstatta av henholdsvis Asle Nilsen (Ruphus) og Bjørn Kristiansen (Aunt Mary). Sistnevnte har med det også tilført sin låtskriving til det for lengst etablerte bandet, og på flere måter kan nok «Movin’ On» ses på som en ny start for orkesteret.

Det låter likevel umiskjennelig New Jordal Swingers med Eigil Berg i spiss når «Nobody’s Fool» sparker i gang plata, men samtidig har gutta brakt noe av åttitallets lydbilde inn i produksjonen. Keyboards fra Geir Langslet og blåsere oppdaterer med det soundet, samtidig som Kristiansen byr på rockegitarer. Berg selv har skrevet seks spor, mens Kristiansen, i fellesskap med Audun Tylden, har kommet opp med fire låter.

Først ut av disse er den melodiøse «Stay With Me Tonight». Kristiansen synger også sine egne låter, og dermed tilfører han mye til New Jordal Swingers. Det betyr også at «Doctor Love» byr på tydelige rockeelementer i ei låt som stikker seg frem som litt tøffere på skiva, mens albumhøydepunktet i form av tittelsporet også er litt hardere i kantene. Samtidig er keyboardene hele tiden fremtredende, og her konkurrerer de om oppmerksomheten med Kristiansens gitarriff.

Med piano og Bergs stemme låter det så relativt klassisk New Jordal Swingers i balladen «Love Going Blind», og Kristiansen tilfører etter hvert følsomme og melodiske gitarer. «Rock Me Gently» er så en tittel som beskriver den aktuelle låta godt, og i det moderate rocketilsnittet krydrer gitaristen igjen med fine toner. Dette til god melodiføring fra Berg, slik det også er i «Saturday».

Selv om materialet på «Movin’ On» ikke er like sterkt som på «NJS» fungerer det bra også med dette delvis nye New Jordal Swingers, og «Searchin'» er ei trivelig gitarbasert låt med et visst rock’n roll-uttrykk fra Berg. Kristiansens gitarer får videre mye plass i hans egen «Sweet Little Angel», der det også treffes godt på melodisiden.

Avslutningsvis faller New Jordal Swingers tilbake til «gamle synder» når de henter frem «Return To Sender», og gutta gjør en rocka versjon, der blåserne igjen gjør sitt inntog, mens Kristiansen henter frem sliden. Dette blir en god finale på ei plate som er bra, men altså ikke like sterk som forgjengeren.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
En ny start