Humor for Ånden som går


Tom Mathisen & Erling Bonde «Fantomet’s Nærradio»
Norske Albumklassikere

For undertegnede er SNU-duoen Tom Mathisen og Erling Bonde først og fremst «Andeby Radio» og «Vi Skal Lure Skrue», men gutta forlot etter hvert lokalradioen i byen som hadde fostra blant andre Donald Duck og B-Gjengen til fordel for nærradioen til selveste Ånden som går, Fantomet. Resultatet ble å finne på kassett i 1984, og nå er galskapen endelig ute på CD.

«Fantomet’s Nærradio» består i hovedsak av låter som er snekra sammen av herrene Mathisen og Bonde, og duoen har produsert selv, samtidig som de også er kreditert som musikere. Resultatet er en enkel produksjon, der rytmebruken i stor grad har rytmebokser som basis. Den Nissa Nyberget-arrangerte «Gratulerer Med Dagen» har riktignok et mer «ekte» sound, men akkurat det sporet blir likevel litt kjedelig.

Musikken ellers er småtrivelig, men de som forventer mye Fantomet i tekstene blir nok skuffa, for med unntak av i «Sjefen» og «Ånden Som Går» er det ikke mye Fantomet her. Derimot er det en festlig Deep River Boys-parodi i form av «Deep Freaker Boys», mens Mathisen ender i kannibalgryta når han er på tur «I Jungelen», og «Dagens Avis» poengterer at ting ikke har forandra seg veldig mye på 38 år.

«Si Du Blir I Kveld» er grei pop, med innslag av The Shadows-aktige gitarer, mens The Monroes «Sunday People» har blitt til «Sønda’ Oppi Mazda», som også er den eneste coverlåta her. Nevnte spor byr for øvrig på en særdeles billig produksjon, men på en slik utgivelse er det ikke nødvendigvis produksjon og musikalske kvaliteter som står i fokus. Her skal lytteren bare underholdes, og på det feltet fungerer «Fantomet’s Nærradio».

Mellom låtene er det småsketsjer og bløte vitser, der noen nok vil fremstå som støtende for dagens sarte mennesker, men det er utvilsomt mye moro her for de av oss som liker humoren til Bonde og Mathisen. Det er da også en god del av det typiske fra Mathisen, hvilket gjør at «Fantomet’s Radio» også bør kunne underholde fans av Prima Vera og Mathisen & Falsk. Sistnevnte dukker da også opp i samtale med nettopp Mathisen i «Er Det Deg Herodes?».

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Humor for Ånden som går