Ekte nordnorsk musikk


K.M. Myrland «Ækte»
Norske Albumklassikere

K.M. Myrland holdt effektiviteten oppe de sju åra han var på sitt mest aktive, og «Ækte» ble sluppet i 1981 og var hans sjuende LP. I all hovedsak befinner han seg fortsatt innenfor krysningen mellom viser, country og rock.

Iselin Almes stemme dukker opp sammen med Myrlands vokal når «Til Oss» innleder plata, og dette gynger trivelig av gårde med et akustisk uttrykk. Duetten gir etter hvert mer plass til Iselin, og i tillegg til å ligge der som en korstemme slipper hun med det til med sitt eget vers. Det er uansett Myrlands velkjente vokale uttrykk som dominerer «Ækte».

Det skal riktignok påpekes at Myrland ikke er redd for å slippe til andre, og dermed står låtskriver Jon Erik Henriksen også bak mikrofonen i balladen «Takk For Du Er Du». Dette føles litt malplassert da Myrland-uttrykket blir helt borte. Samme mann har også skrevet den mer rocka «Johnny», som sitter bra, med litt ekstra god korbruk i refrenget. Hovedpersonen selv har for øvrig skrevet de resterende åtte visene.

Saksofonen får en dominerende plass i lydbildet i «Kalde Netters Farve», og hornet er også på plass i den litt mer rocka «Scenekantsjekk». Det er i det hele tatt strødd mye messing utover på albumet, inkludert i den helt neddempa «Taburettvinneren Og Talens Taper». Country-snerten dukker likevel opp i «Den Vakre Sangen», så mye er altså ved det vante på «Ækte», men uten at dette er K.M. Myrland på sitt absolutt beste.

«En Annen Tid» er uansett ei fin låt, med akustisk gitar, mandolin og Almes korstemme. Den mer uptempo «Forbuden Frukt (Havets Sølv)» er så en godkjent avslutter, og med det er K.M. Myrland vel i havn med nok et album.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Ekte nordnorsk musikk