Prog fra nord


St. Helena «Hello Friend»
Norske Albumklassikere

St. Helena var Hammerfest-progerne som blant annet gjorde seg bemerka på Kalvøyafestivalen da bandet spilte der i 1974. Tidligere på sommeren hadde kvintetten, som besto av blant andre en purung Willy Bendiksen, gjort innspillinger i Scanax Studio. Allerede høsten samme år gikk St. Helena så opp i sømmene, og noe plateutgivelse ble det dermed ikke. Det helt frem til det nevnte opptaket ble henta frem igjen og utgitt som «Hello Friend» i 1991. I 2012 ble materialet så remiksa for en nyutgivelse. Når Norske Albumklassikere nå slipper «Hello Friend» får du med begge versjonene.

Det er tittelsporet som innleder den 21 minutter lange skiva, og dette er egentlig ganske så tidstypisk prog. Det er ikke mer komplisert enn at det er god plass til melodiske vokallinjer fra Rolf Andersen, men samtidig byr bandet på brekk og taktskifter som gjør dette interessant, mens Fezza Ellingsen legger gode gitarer.

Spor to er «Concert No. 2». som består av tre deler. På 2012-versjonen er disse for øvrig delt opp i hvert sitt spor, mens stykket som en helhet har blitt omdøpt til «Concert On His Own». I den instrumentale første delen er det mye akustisk gitar, piano og fløyte som gjelder, mens rytmeseksjonen gjør ting litt spennende.

Vokalen kommer inn i andre seksjon og igjen makter gutta å kombinere det proga med god melodibruk – både i instrumentaldelene og vokaldelen – og dermed blir dette igjen fin lytting. Hele stykket varer ikke mer enn nesten seks minutter, så det handler ikke om prog på sitt mest episke. Her fungerer det for øvrig best med originalmiksen da den gir en god helhet, mens remiksen skiller de tre sekvensene.

Det tredje og siste sporet er igjen en tredelt sak som byr på «Song Is Sung» – som ironisk nok er instrumental – «Lama And The Boy» og «Magic Garden». Igjen henter Ellingsen frem fløyta i første del, mens den heftigere andresekvensen er St. Helena på sitt mest rocka. Hele komposisjonen klokker inn på nærmere ti minutter, og fremstår, til tross for den tredelte tittelen som et helhetlig musikkstykke. Resultatet er riktig godt. Dessverre deler den remiksa versjonen også opp denne til tre separate låter, som ikke henger sammen.

Den remiksa versjonen byr i tillegg til det opprinnelige materialet på de kortere perkusjonssnuttene «Foreplay» og «Aftermath», som henholdsvis innleder og avslutter albumet. Disse tilfører ikke mye, men denne litt omarbeida versjonen av «Hello Friend» låter bra. Den hemmes likevel av de nevnte oppdelingene av de tredelte komposisjonene.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Prog fra nord