Religionsrefs


Tramteatret «Det Går Alltid Et Korstog»
Norske Albumklassikere

På første halvdel av åttitallet var det ikke helt trygt å legge seg ut med kristenfolket, og Monty Pythons «Life Of Brian» ble som kjent forbudt her til lands. I 1983 klarte så Tramteatret å bli anmeldt for blasfemi da gruppa satte opp revyen «Det Går Alltid Et Korstog», men det var selvfølgelig ingen god grunn for ikke å gi ut albumet med musikken fra forestillingen. Snarere tvert imot.

«Hypatia» forteller med god melodibruk om de kristnes herjinger rundt biblioteket i Alexandria, og med det er historien i gang. Det følges på med forestillingens tittellåt, og her handler det naturlig nok om galskapen rundt nettopp de religiøses trang til å for enhver pris skulle kjempe for sin tro. Det er i høyeste grad et alvor over dette, men samtidig begir Tramteatret seg ut i dette med et glimt i øyet, selv når det handler om drap i religionens navn.

Vi får videre historiene om «Sakkeus» – til pianoakkompagnement – «Martin Luther» – med stor humor – Galileo Galilei i «Lyset Skal Komme», og Paulus i «Visjon Misjon». Stilmessig er det som typisk er for Tramteatret et stort sprik, og «Jesus Hang På Korset» er av det rocka slaget, mens «Samba Rundt Gullkalven» er selvbeskrivende. Som alltid deles sangen mellom medlemmene, hvilket er med på å gi et variert uttrykk.

I «Høyt Oppi Himmelen» får vi et tilbakeblikk på flere av religionene som har styrt menneskers liv, mens «Vi Trenger Den Kristne Moral» er en tittel med høy ironifaktor, der trekkspillet akkompagnerer. Det hele oppsummeres så i «Ikke Tro», og deretter konkluderer vi med at «Det Går Alltid Et Korstog» er Tramteatret på sitt beste, der både låtene og tekstene sitter svært bra.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Religionsrefs