Med ny stemme


Folque «Dans, Dans, Olav Liljekrans»
Norske Albumklassikere

«Dans, Dans, Olav Liljekrans» er Folques fjerde album, og det første med Jenn E. Mortensen som vokalist. Her byr bandet i all hovedsak på sine omarbeidelser av norsk tradisjonsmusikk, men også et par Jack Berntsen-viser har fått plass på plata.

Tittelsporet innleder albumet, og det er en kombinasjon av det akustiske og det elektriske som åpenbarer seg, og etter hvert finner fela sin plass. Vokalen deles samtidig mellom Mortensen og Lars Helljesen, mens sistnevnte også legger en elektrisk gitarsolo. Dermed kombinerer bandet folkemusikk og rock på fint vis.

Fela får så en enda større plass i instrumentalen «Holterilen», og dette blir rett og slett folkemusikk med et rockekomp, samtidig som det også blir rom for banjoen. Folque makter også å variere uttrykket innenfor det folk-prega, og «Blind-Fredriks Vise» og «Margjit Og Tarjei Risvollo» er litt innenfor visetradisjonen, men med felekrydder. Sistnevnte rockes også opp litt i siste halvdel.

«Liti Kari» byr tidvis på tunge gitarer, og ellers er det luftig, med en del trommefills som setter sitt preg på innspillinga, og dette fungerer bra. Den første av Jack Berntsen-låtene er «Beire Ti’e No?», men denne blir litt anonym i den store Folque-sammenhengen. «Sol Bakom Skyan», med tekst av Herbjørg Wassmo, er derimot god, med sterke melodiske elementer.

I avslutteren «St. Stefans Vise» tilføres det mye med koret, og ellers er det fine melodiøse gitarer. Det er altså mye godt på «Dans, Dans, Olav Liljekrans», selv om vi har hørt Folque i bedre form.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Med ny stemme