Første brygg


Saft «Saft»
Norske Albumklassikere

Bergensbandet Saft, med brødrene Thue i spissen, er nok for folk flest mest kjent for «People In Motion», som er å finne på kvintettens andre album, «Horn». Nevnte fullengder ble sluppet av Norske Albumklassikere på CD tidligere i år, og nå er tiden inne for nyutgivelse av guttas selvtitulerte debutalbum.

Når den over sju minutter lange «Couple Of Freaks» er første komposisjon ut understreker Saft sine progressive tendenser, samtidig som uttrykket bygges rundt gitarer og orgel, og dermed er dette veldig tidstypisk. Ove Thues vokal legges over litt neddempa partier, og er ganske melodisk. Sånn sett er ikke dette krevende prog.

Det blir uansett enda mer lettfattelige når tempoet økes for en opprocka og rytmisk interessant versjon av The Beatles’ «Eleanor Rigby», og bergenserne gjør med hell denne klassikeren til noe helt annet. Uttrykksmessig er «Saft» også et variert album, der den akustiske «Fjøsvise» har nynorsk tekst, og virkelig er et utskudd på plata. Videre er den orgelbaserte «Opus 1» fremført på bergensdialekt.

«Don’t Look Back» kombinerer småtunge gitarer med fløyte, og ender sånn sett opp som relativt typisk for datidens proga rockeband, selv om låta er godt under tre minutter lang. Videre roes det ned med den litt svevende «All The Time», der det mye handler om vokalarrangementene med gode harmonier.

Dette i kontrast til den mer gitartunge «Fly», der det også bys på mye orgel, og sånn sett finner vi også en del av tidlig syttitalls tungrock i dette, hvilket også gjelder i «Min». Saft har da også levert et riktig godt album, der prog-elementene kombineres med det melodiske i et spor som «This Is Not Today». Det hele avsluttes så med et hatteløft til sekstitallet i form av «So Long», der orgelet, vokalen og nettopp melodien står i fokus.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Første brygg