En norsk rockeopera


Ketil Bjørnstad / Stavangerensemblet «30-årskrigen»
Norske Albumklassikere

Et samarbeid mellom rockebandet Stavangerensemblet og jazzpianist Ketil Bjørnstad fremstår på papiret som den komplette kulturkrasjen, men dette ble likevel en realitet da rockeoperaen «30-årskrigen» ble sluppet som dobbel-LP i 1981. For første gang er den komplette innspillinga nå tilgjengelig på CD.

«30-årskrigen» handler om barndommen, oppveksten og veien inn i voksenlivet for en person som ble født på femtitallet, og er sånn sett historiemessig nær de fleste som er involvert i prosjektet. Musikken ligger i landskapet fra rock til pop, og siden vi befinner oss i 1981 er det naturligvis innslag av reggae.

At den Bjørnstad-skrevne rockeoperaen opprinnelig fylte fire LP-sider er for øvrig godt innenfor komponistens ånd da han tidligere hadde gjort dobbel-LP-en «Lise Madsen, Moses Og De Andre» i fellesskap med Ole Paus, og hadde sluppet trippelalbumet «Leve Patagonia» som soloplate.

Selv om det er Bjørnstad som har komponert musikken låter dette i stor grad veldig Stavangerensemblet, og med Frode Rønlis særegne stemmeprakt i front er vel nettopp det uunngåelig. Han setter et umiskjennelig preg på blant annet ei roliglåt som «Kennedy». Vokalisten utmerker seg da også allerede i innledningssporet «Preludium», og her er både melodibruken, det dynamiske arrangementet, og gitartrakteringa ypperlig. Med det er standarden satt for de neste i overkant av 80 minuttene.

Produksjonen sitter også, og albumet er fylt opp med god musikk som er flott fremført. «Barnedåp» byr på reggae-elementet, mens spor som «Snarvei» og «Frelser!» rocker bra. Det roes videre tidvis noe ned med «Kald Krig», der Bjørnstads orgel også er et vesentlig element i lydbildet, og komponisten drysser i det hele tatt tangenter av forskjellig slag ut over plata, slik som i den rene pianoballaden «Mor Død».

Når det gjelder instrumenteringa på albumet er det uansett gitarist Anders Bru som vinner, der han legger mengder med gode og smakfulle soloer. På låtsiden får vi så ypperlig stoff som de melodiøse «Biler Og Våpen» – som også rockes opp underveis – «Skål!» og «Fengselsfugl». Musikken er i det hele tatt variert og god, hvilket skaper ei musikalsk reise en rockeopera verdig. Det betyr blant annet at vi får ballader som «Linda» og «Thalassa».

«Tåke Gjennom Natten» byr på akustiske gitarer og det litt luftige i ei relativt popa låt, mens andre halvdel innledes med den fengende «Lave Tak». «Æ’kke Sjans» er på sin side litt uptempo, men samtidig er uttrykket relativt luftig, mens «Morris Mini» er av de mer rocka låtene når den dukker opp i siste del av rockeoperaen.

«30-årskrigen» avslutter så med «Din Morgen», som ligger i mellomsjiktet, og med det har Bjørnstad og Stavangerensemblet kommet i mål med et riktig vellykka prosjekt. Her får du som lytter rett og slett mengder med god musikk.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
En norsk rockeopera