Arbeiderkamp


Tramteatret «Tramfart»
Norske Albumklassikere

Året er 1978 og Tramteatret slipper sitt andre album, «Tramfart», og som typisk er for teatergruppa handler det om et allsidig musikalsk uttrykk. I god tradisjon stammer også flere av platas spor fra en av Tramteatrets mange revyer, og denne gangen er det deler av «Hvem Er Redd For Frøken Lunde?» som har funnet veien til plateformatet.

Det handler mye om arbeidslivet og arbeidernes kamp på «Tramfart» der «Dobbelt-Kurt» innleder med elementer av rock, og Arne Garvang slipper til med småhissig sologitar. Sånn sett er dette en kontrast til den akustiske og folkaktige «Torp-54», som med god melodibruk blir platas høydepunkt.

Skivas tittelspor er instrumentalt og her veksler saksofonene, gitaren og pianoet på å frembringe melodilinjene. Instrumenteringa på albumet er da også av det varierte slaget, der «Arbeids-Leder-Jeg?» byr på fløyte, mens «Vår Mann» er basert rundt trekkspillet. Når det gjelder låtmaterialet er det i hovedsak godt, og «Halvor» er riktig fengende. Dette samtidig som teatrets medlemmer skaper liv med koringene, og både Rogg og Garvang igjen er frempå med solospillet. Med det skapes nok en albumtopp.

Tom Robinson Bands «Power In The Darkness» har blitt til «Krefter Skjult I Mørket», og igjen handler det om å stå opp for sine rettigheter. Dette er også et spor som fungerer riktig bra, der damestemmens melodiske uttrykk krydres med Garvangs elgitar. I «Morrakvisten» får vi så noen små prog-elementer og god instrumentering, mens vokalen ligger forsiktig i bakgrunnen. Dette er nok et spor som understreker platas musikalske allsidighet.

«Frihetsopera» er uansett ingen opera, men denne er mye basert rundt sangarrangementet, og musikalske temaskifter. Også den pianobaserte «Utplassert Lagerblues» forandrer musikalsk karakter flere ganger underveis, mens «Fisherman’s Friend» er en a kapella sak med god humor. Tramteatret byr altså på akkurat den allsidigheten man forventer, og skiva er et lite skritt opp fra debuten.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Arbeiderkamp