Vellyd fra Sogn


Olav Stedje «Tredje Stedje»
Norske Albumklassikere

Etter suksessen med solodebuten «Ta Meg Med» i 1981 var Olav Stedje en produktiv mann, og allerede høsten 1982 kom album nummer tre, med den beskrivende tittelen «Tredje Stedje». Nok en gang har Svein Dag Hauge produsert, og med Lava som backingband låter dette særdeles fint.

Plata innledes med et par lånelåter, og når Eagles’ «Peaceful Easy Feeling» har blitt til «Andre Jenter» understrekes det hvilken vellyd Hauge og hans menn makter å kreere. Dette låter så flott som overhodet mulig, og Stedje synger denne nydelige melodien på fortreffelig vis, mens Egil Skjelnes’ steelgitar er med på å tilføre det lette country-preget. Samtidig plasserer denne låta «Tredje Stedje» ved Californias kyst.

Det følges på med det mer uptempo i «Farande Fant», som er en tolkning av The Allman Brothers Bands «Ramblin’ Man». Også her er det et country-preg, der pianoet spiller en vesentlig rolle, og Hauge legger country-gitarer. Senere på skiva roes det helt ned med pianoballade i den Dan Fogelberg-komponerte «Høg Tid», som etter hvert utvides med bandet og fine og smakfulle steelgitartoner.

Over på originalmaterialet finner vi først den gode balladen «Tida Renn (Ifrå Deg)», og igjen låter det fint og velspilt, men uten at det blir for polert. Også «Nattog I Januar» er av det litt stillferdige slaget, og her ligger Lasse Hafreagers orgel der som et lett teppe i bakgrunnen, mens Per Hillestad og Rolf Graf skaper et forsiktig groove.

Originallåtene er skrevet av blant andre Kirsti og Jan Rolv Loftesnes, Ivar Dyrhaug, Rolf Graf og Amund Enger, og sistnevnte står bak «Ein Song Til Deg», som er midtempo og fengende. I det hele tatt er låtmaterialet på «Tredje Stedje» riktig godt, og det bæres frem av den fortreffelige produksjonen, der du virkelig kan nyte guttas instrumentering. På toppen av dette har du så Stedje selv som synger helt upåklagelig, og inne i koret finner du tidvis Randi Hansen.

Hauge har kommet opp med den gode «Rosanna» – samme år som Toto slapp ei låt med samme tittel – og her krydrer Sigurd Køhn med saksofonsolo. «Eventyr» er på sin side ei låt som bygger seg opp fra det akustiske til ren country, via et utrykk som minner om Queens «’39», og dette er nok et sterkt spor.

Svein Gundersen gjør et innhopp som låtskriver i «Livet Ler», og dette er igjen riktig fint i det midtempo landskapet. Det er med andre ord ikke mye fart over låtmaterialet på «Tredje Stedje», men det røffes litt opp med gitarene i sistnevnte låt. Albumet handler uansett mest om det smakfulle, der fokus ligger på melodiene, og da passer det seg at balladen «Sommarminne» avslutter denne riktig gode plata.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Vellyd fra Sogn