Inn i et nytt tiår


Veslefrikk «1980»
Norske Albumklassikere

Etter den glimrende selvtitulerte debuten i 1978 fulgte Veslefrikk opp med sitt andre album, «1980», to år senere. Her bys det på et vidt musikalsk spekter, men uten at Anne Grete Preus og hennes medsammensvorne helt matcher debuten.

Det er skivas beste spor, «Siste Reis», som innleder albumet. Her kombineres melodiske elektriske gitarer med fele, og Preus fremfører teksten overbevisende. Folkelementet er godt tilstede takket være den nevnte fela, og på alle måter er dette et riktig godt spor, der også elektroniske innslag fra tangentist Jarle Børresen og de akustiske gitarene er med på å skape denne albumtoppen.

Den påfølgende «Heartbreaker» faller derimot litt igjennom da det hele blir litt ustrukturert og krampaktig i et forsøk på å gjøre noe annerledes. Da fungerer det bedre når Preus tar den helt ned på akustisk balladenivå i første del av «1980», før bandet etter hvert kommer inn. Litt den samme formelen benyttes senere i «Lørenskog» – der Preus forteller om møtet med publikummeren som mente at rock’n roll skulle synges på engelsk – men her rockes det mer opp etter visedelen.

Rockeversjonen av Veslefrikk dukker opp i «Rocken Va’kke Død» og «Rockegitarist» – sistnevnte en gjendikting av Graham Parkers «Hotel Chambermaid» – og i disse blir det god plass til gitarist Truls Gudbrandsen. Dette gjør seg også riktig bra, og som den rake kontrasten slipper fiolinist Hege Rimestad til med sin egen instrumentale «Hege’s Låt», der det rett og slett handler om folkemusikkpreget.

I «Kåre Paloma (T-Banevise)» bys det så på et litt mer punka preg i albumets kjappeste spor, mens «Gris Up With…» er en tempomessig variert sak, der Preus forteller om å være inspirert av John Travolta og «Grease». Sistnevnte er delvis vellykka, og da spesielt i de rocka partiene med fremtredende fele, men låta kommer ikke helt i mål.

Albumavslutteren «Stå På» er derimot en god og mer rett frem rocker som sitter bra, og igjen tilfører Rimestads fele det virkelig veslefrikkske. Selv om «1980» ikke når helt opp til «Veslefrikk» er det altså mye å glede seg over også her.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Inn i et nytt tiår