Satire fra en svunnen tid


Stutum «Stutum Speaking»
Norske Albumklassikere

Norske Albumklassikere har ingen begrensninger på genre, og når vi blir servert Stutums «Stutum Speaking» befinner vi oss ikke lenger innenfor musikkens verden, men derimot innenfor den sketsjbaserte satiren. Vi som hadde barndommen på syttitallet har da også sterke minner rundt Stutum – spilt av Bjørn Sand – som stadig ringte til NRKs Totto Osvold.

Stutum var den masete, smått trangsynte og selvgode karen som var en mester på å klage når han ringte inn til Osvold, som han for øvrig aldri klarte å si navnet til på riktig vis, hvilket førte til utallige navnevarianter som mer eller mindre kunne ligne på Osvold.

Det å nå høre disse opptakene bortimot 50 år etter at de første gang ble gitt ut på plate – «Stutum Speaking» ble for øvrig beæra med Spellemannprisen for Åpen klasse i 1973 – er litt fascinerende, der det i flere tilfeller er forrykende aktuelle tanker som svirrer rundt i Stutums hode. Mannen er imot miljøvernet som lå bak forbudet mot tomgangskjøring, og han hakker på syklistene, samtidig som han bagatelliserer fyllekjøring.

Videre setter mannen liten pris på at damene infiltrerer politikken, og han mener det er umulig å være nordmann i Norge. Han tar også for seg polprisene, og er i det hele tatt opptatt av alkohol, inkludert hjemmebrenning. Selv om noen av temaene også er noe utdatert, ville nok en Stutum av i dag garantert vært svært aktiv i avisenes kommentarfelt, der han hadde funnet mange likesinnede.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Satire fra en svunnen tid