Det swinger på norsk


New Jordal Swingers «NJS»
Norske Albumklassikere

New Jordal Swingers tidligste plater besto av ganske uinteressante coverlåter, men etter hvert dro gutta seg over mot egenkomponert musikk, og når vi er fremme i 1982 består «NJS» utelukkende av originalmateriale. Samtidig er dette plata som var under innspilling da ei fatal rasulykke tok livet av gitarist Finn John Andresen og bassist Håkon Vellesvik, og dermed er dette albumet det nesten ikke ble noe av.

I tillegg til å ha skrevet alt innholdet selv – det er i stor grad Andresen og Vellesvik som er komponistene, sistnevnte i fellesskap med Blind Dates Svein Hovland – har New Jordal Swingers også lagt om til morsmålet, hvilket er med på å putte «NJS» inn i det ganske tidstypiske for norsk pop/rock på denne tiden.

Når «Vi Gjør Hva Vi Vil» åpner plata er gitarmelodiene enkle og fengende, mens Eigil Bergs stemme frembringer melodiske vokallinjer. Dette er riktig fin pop, og det er ikke mye igjen av den rock’n rollen som lå til grunn for bandets tidligste utgivelser. Orkesteret er nå altså relativt godt plassert i det tidlige åttitall, men orgelet som strøs litt utover skiva viser også at syttitallsrøttene fortsatt ligger der.

«Fortidas Labyrinter» byr på det litt sydlandske, inkludert trompet, og dette er ei skikkelig gladlåt. Deretter topper New Jordal Swingers seg selv med den Berg-komponerte «Tornerose», og med det understrekes det at gutta virkelig hadde meloditeft. Produksjonen og arrangementene er av det ganske ukompliserte slaget, men det er effektivt og godt gjennomført i all sin enkelhet.

Når Andresen tar vokalen i «Drømmekvinnen» er det et roligere og luftigere musikalsk uttrykk som åpenbarer seg, og om dette ikke er «NJS» på sitt aller sterkeste fungerer det likevel bra, blant annet takket være en fin gitarsolo. Også Vellesvik finner veien til mikrofonen, og først hører vi bergensstemmen i den smårøffe rockeren «Balanselek». Dette er ypperlig, og som en kontrast låter det veldig pent med «Alle Du Ikkje Fikk».

Berg byr på sine tanker om datidens falske nyheter i den fengende «Eventyr», og frontmannen byr videre på piano i «Tause Vitner». Med det roes det ned på balladenivå, før «Helt Ute Av Kurs» er «NJS» på sitt mest rock’n roll-inspirerte. Det er altså god variasjon på plata, og når punktum settes med den fine gitarbaserte instrumentalen «Utsikt» har Finn John Andresen og Håkon Vellesvik, og de resterende New Jordal Swingers-gutta, etterlatt seg et godt musikalsk dokument fra tidlig åttitall.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Det swinger på norsk