Rotmos alternative jul


Hans Rotmo «Vårres Jul»
Norske Albumklassikere

Det skapte litt bruduljer da Hans Rotmo slapp «Vårres Jul» i 1980, der den tidligere frontmannen i Vømmøl Spellmannslag gjennom 14 egenkomponerte julesanger tok et realistisk og folkelig skråblikk på julefeiringa. Resultatet er musikalsk sprikende, og på alle måter variert. For første gang er albumet nå tilgjengelig på CD i sin opprinnelige form.

Det ligger en umiskjennelig musikalsk julestemning over det hele når platas tittelkutt innleder seansen, og her fortelles historien om ei helt sedvanlig jul fra den gang da, akkompagnert av kassegitar, orgel og kor. Henning Sommerros orgel er for øvrig ofte et bærende instrument på plata, og Rotmos tidligere lefling med folkemusikk er mer fraværende.

Når historien om «Grisslaktinga» fortelles ligger det et humoristisk uttrykk over det hele, mens «Jultrefest Fer Unga» – der Rotmo inntar en rett frem fortellerrolle – og «Daling Og Guling» poengterer at julefest for så vel barn som voksne gjerne endte i slagsmål. I «Vinterengelen» slipper Gunnar Andreas Berg til med elgitaren, og etter hvert får vi et tyngre og småtøft rockeuttrykk i platehøydepunktet «Åsgårdsreia», der man aner prog-elementer.

Underveis tar Rotmo også et oppgjør med kommersialismen rundt jula – hvilket ikke på noen måte har blitt utdatert i løpet av de siste 40 åra – og både «Nissen» og «Uteligger’ns Fadervor» er innom dette emnet. Det handler så om firmaet med god råd, og deres ansatte, i «Julebordet», mens «Julpolsen» tar for seg romjulsfesten på lokalet, akkompagnert av fele.

Med et kirkemusikkpreg i bakgrunnen, som etter hvert rockes opp, blir vi videre presentert for en rapport fra «Skjendelsen Av Ytre Kirke», og avslutningsvis forteller Rotmo om det «Helvete» som møter de ikketroende. Med det er også juletemaet over en gang for alle, og Hans Rotmo har levert ei god plate for de som måtte ønske seg litt alternativ julemusikk, uten det glansbildet vi konstant blir servert.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Rotmos alternative jul