Et siste plateslipp


Road «Breaking Out»
Norske Albumklassikere

Da Road slapp sin andre fullengder, «Breaking Out», i 1986 makta ikke albumet helt å leve opp til forventningene etter at man hadde hørt mye av låtmaterialet live, og ikke minst etter at den glimrende EP-en «Running Away» hadde lagt lista svært høyt året i forveien. De to nevnte utgivelsene danner for øvrig basisen til Jorns «Spirit Black», da disse gamle innspillingene der ble henta frem igjen og oppdatert. Det er uansett en annen historie, for nå er det materialets opprinnelse, og den første CD-utgivelsen av «Breaking Out» det handler om.

Albumet innledes med en nyinnspilling av tittelsporet fra Roads første album, «This Is Just Rock’n Roll», og denne versjonen fungerer bra. Børge Pedersen – eks Wannskrækk, Storm og Hardline – er ny mann på vokal, mens Unit Five-gitarist Jimmy Iversen har funnet sin plass som bandets eneste gitarist, og kommende TinDrum-bassist Øystein «Sid» Ringsby trakterer fire strenger. Trommis Willy Bendiksen har altså bytta ut hele mannskapet siden forrige fullengder.

Produksjonen hemmer plata noe, der det låter litt spinkelt. En remiks kunne nok gjort mye, og på en måte byr nevnte Jorn-album på nettopp det. Når «Normal Life» følger som andre låt er det litt sprettent, og fremtidig Blonde On Blonde/Perfect Crime-vokalist Bente Smaavik gjester med hell som Pedersens duettpartner. Iversen byr på sin side på godt solospill, både her og ellers på skiva, så mye sitter som det skal.

I den litt roligere «Is That You» fyller Bård Svendsens keyboards ut lydbildet, og om dette ikke er fullkomment er det absolutt gode elementer her. Bandet tar den enda mer ned når «Ain’t Easy» følger, og denne balladen sitter ganske bra der den hinter i retning av Gary Moore, samtidig som Iversen legger en fin solo. Bandsjef Bendiksen finner så veien til mikrofonen for «Another Room», og her er det også lagt mye vekt på koringene.

«Dirty Old Town» er Road på sitt kjappere, og her jobber Iversen godt på riffsiden, hvilket resulterer i bandet på sitt tøffeste, men ikke mest melodiske. Dette er rett i trynet hard rock. Tempoet er så mer moderat i «Return», før «June» roer det helt ned avslutningsvis. Dette er Pedersen backa av forsiktige tangenter, hvilket drar Road ut på nye trakter i det som ble de siste tonene vi hørte fra bandet på plate.

Sluttresultatet er at «Breaking Out» er ei godkjent skive, men ikke det kanonalbumet vi hadde håpet på etter «Running Away». Et viktig kapittel i norsk tungrock-historie er dette uansett, og Jorn-fansen bør så visst sjekke ut albumet for å høre opprinnelsen til en håndfull av bandets låter. Det hører for øvrig også med til historien at en ung Jørn Lande etter hvert overtok mikrofonen i Road, men den besetningen rakk kun å spille inn en demo.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Et siste plateslipp