Country og viser i skjønn forening


K.M. Myrland «Myrland»
Norske Albumklassikere

K.M. Myrland var et nytt bekjentskap for undertegnede da Norske Albumklassikere på CD for en tid siden slapp nordlendingens debutalbum fra 1976, «Isbål», men mannens viser traff ikke helt hos denne skribenten. Fire år senere er Myrland fremme ved album nummer seks, og uten de helt store forventningene legges den ferske CD-utgivelsen i spilleren, men denne gangen skal det vise seg at man lar seg overbevise.

Det er et litt rocka country-uttrykk som åpenbarer seg når «Gammeldans, Ærlig Country og Rock’n Roll» er første spor ut på «Myrland», og dette sitter riktig bra. Det er da også relativt mye gitarer på plata, der hovedpersonen backes av blant andre Bent Bredesen, Marius Müller og Jonas Fjeld, mens Svein Gundersen har tatt plass i produsentstolen. Resultatet er et litt tidløst sound.

K.M. har en særprega stemme, og han synger i all hovedsak egenskrevet materiale. På «Myrland» treffer han godt med sine låter, enten det er den nevnte litt rocka countryen eller ei roliglåt som «Igår Og Idag». Sistnevnte tilføres en god gitarsolo, og både arrangementer og instrumentering er riktig bra på plata, der det også dukker opp noen fine koringer underveis.

Det blir mer uptempo og muntert med «Finkulturens Høytaktede Svenner», der Myrland er i det noe refsende hjørnet. Dette i kontrast til det mer viseprega i «Vår Sønn». I «Mødre, Sjøfolk Og Vi» får vi en sjømanns – Myrland var en havets mann før artistkarriera – variant av «Mammas Don’t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys», og igjen er dette særdeles trivelig melodiføring i det litt uptempo country-landskapet.

Melodikvaliteten opprettholdes utover på albumet blant annet med balladen «I En Tidlig Morgentime», og den midtempo «Ode Til Heggenstua». Videre er det helt nedstrippa vise med akustisk gitar og fløyte i «Byrden Av Frihet», og fløyta er også fremtredende i «Om Du Vil Vandre Videre», der Tore Toresen har skrevet en riktig fin melodi.

I det hele tatt er K.M. Myrland i godform på «Myrland», og det enten det handler om ren visesang eller det smårocka og country-prega. Resultatet er rett og slett ei veldig trivelig plate, der den muntre «Natten, Dagen Og Han» er en god finale.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Country og viser i skjønn forening