Asia verden rundt


Asia «Official Live Bootlegs Volume 1»
BMG

Denne boksen, bestående av ti CD-er, samler fem konserter, fra fem forskjellige turneer, med den originale Asia-besetningen. Det vil si at vi får oppleve herrene John Wetton, Steve Howe, Carl Palmer og Geoff Downes i fri utfoldelse på scenene fra begynnelsen i 1982 frem til og med 2010.

Asia er bare et par uker ute i sin første turne når bandet ankommer Buffalo i mai 1982, og det er her kvartetten er spilt inn for de to første CD-ene i boksen. Det innledes med «Time Again», der gutta demonstrerer hvilke dyktige musikere de er, og det er som alltid fornøyelig å lytte til Steve Howes gitarer, samtidig som Geoff Downes tilfører mye med sine tangenter. Bassist John Wetton synger godkjent, i tillegg til sammen med Carl Palmer å danne et fundament som Howe og Downes kan leke seg på toppen av.

Med kun ett album på samvittigheten blir «Asia» spilt i sin helhet i løpet av konserten, og det vil si at gode låter som «Without You», «Only Time Will Tell» og «Wildest Dreams» er på repertoaret. Det gis også en smakebit fra det kommende «Alpha»-albumet i form av en tidlig versjon av «Midnight Sun». Alt dette er relativt lettfattelig musikk sammenligna med mye av det gutta har drevet med tidligere i band som Yes, King Crimson og Emerson, Lake & Palmer, selv om det selvfølgelig er prog-elementer også i Asias musikk.

Ikke henter gutta frem materiale fra sin fortid heller, med unntak av at Howe gjør en akustisk sekvens bestående av Yes’ «The Ancient» og «Clap». Dette fungerer som gitaristens soloinnslag, og betyr at mannen forholder seg til en moderat egotripp. Downes byr senere på sin solo – bestående av alt fra piano til lek med synthene – i etterkant av «Cutting It Fine», mens Palmer får alenetid i løpet av «Here Comes The Feeling». Dette før konserten går mot slutten og «Sole Survivor» naturligvis følges av den avsluttende «Heat Of The Moment».

Dessverre er det et par uheldige klipp som gjør at konserten ikke er helt komplett, men lyden er relativt god, så om dette er materiale som nok opprinnelig ikke var ment for utgivelse fungerer det som et historisk livedokument fra Asias tidligste periode.

Da er det verre når vi er over på bandets neste turne, i etterkant av «Alpha», for her snakker vi om virkelig bootleglyd. Opptaket fra Worcester sommeren 1983 høres rett og slett ut til å være gjort med mikrofoner i salen, og altså ikke fra mikserbordet. Sånt er greit nok for samlerne som må ha alt, men det holder ikke på noen måte for en offisiell utgivelse, selv om ordet bootleg er med i tittelen.

Settet er relativt jevnt fordelt mellom bandets to album, hvilket vil si at da ferske låter som «The Heat Goes On», «Eye To Eye», «Don’t Cry» og «Open Your Eyes» mikses med blant andre konsertåpninga «Wildest Dreams», «Only Time Will Tell» og «Here Comes The Feeling». Igjen får vi nok en gang solosekvenser fra tre av gutta – slik vi i stor grad gjør på alle bandets konserter – og Steve Howe holder seg fortsatt til det akustiske der han henter frem både solostoff og Yes-materiale. Konsertfinalen er igjen «Sole Survivor» og «Heat Of The Moment», men du skal altså være stor fan for å glede deg over dette opptaket.

Når Asias originalbesetning er gjenforent, og gutta er ute på mimreturneen for å feire sitt 25-årsjubileum, hentes det frem et opptak fra Sao Paulo i mars 2007. Innspillinga er gjort kun to uker etter den riktig gode «Fantasia – Live In Tokyo», og med ei så godt som helt identisk setliste blir dette egentlig litt overflødig, igjen med mindre du er en storfan som aldri blir mett.

Nå blir vi uansett servert helt grei lydkvalitet, og da er dette showet, som kombinerer hele debutalbumet med materiale fra «Alpha», hyggelig lytting. Nok en gang er det Howe som stjeler showet når «Time Again» og «Wildest Dreams» innleder konserten. Det som først og fremst er nytt siden sist kvartetten var på veien er uansett at det nå hentes frem låter fra guttas karrierer før Asia.

Det betyr at vi kan glede oss over Yes’ ypperlige «Roundabout», en glimrende versjon av Emerson, Lake & Palmers variant av Aaron Coplands «Fanfare For The Common Man» – der instrumentalistene i Asia briljerer – King Crimsons «The Court Of The Crimson King» og The Buggles’ «Video Killed The Radio Star». I tillegg er singel-b-siden «Ride Easy» henta frem fra glemselen. Dette spriter opp showet i forhold til Asias tidlige åttitallskonserter, og er med det gode tilskudd til låter som «One Step Closer», en akustisk «Don’t Cry», «Here Comes The Feeling», «Only Time Will Tell», «Sole Survivor» og den stadig avsluttende «Heat Of The Moment».

Når Asia har funnet veien til Tokyo i mai 2008 har kvartetten nettopp sluppet comebackalbumet «Phoenix», men konserten innledes med et tilbakeblikk til bonussporet fra «Alpha», «Daylight». Det er da også i hovedsak materiale fra bandets tidligste periode som fortsatt fyller setlista, og de fire tilbakeblikkene til guttas tidligere band henger igjen etter foregående turne.

Det hentes uansett frem et par ferske komposisjoner i form av den gode «Never Again» og «An Extraordinary Life». Videre følges Howes soloparti, som stadig består av «Clap», med en leirbålsekvens inneholdende «Voice Of America» – som stammer fra den Howe-løse Asia-perioden på åttitallet – «The Smile Has Left Your Eyes» og «Ride Easy».

Noe annet som skiller dette settet fra tidligere turneer er at «Heat Of The Moment» faktisk ikke avslutter konserten, men i stedet følges av «Don’t Cry» og «Sole Survivor». Som en helhet er dette uansett et ganske så typisk Asia-show, og på dette opptaket er lyden helt OK.

Historien avsluttes her med turneen som fulgte «Omega», og opptaket er gjort i London i desember 2010. Nå er bandet også litt ivrigere når det kommer til å spille fra den da ferskeste plata, og gutta innleder konserten med «I Believe», mens «Holy War», «Through My Veins», «Finger On The Trigger» og «End Of The World» strøs utover i konserten. Igjen er lyden OK. Det er altså likevel et stykke unna velprodusert, men for fansen går det absolutt an å høre på dette.

Her er også materialet fra medlemmenes andre band luka ut av settet, så nå handler det kun om Asia-materiale. Det med unntak av Steve Howes akustiske soloutflukt som nå inneholder utdrag av Vivaldis «Lute Concerto In D Minor» og Howes egen «In The Course Of The Day».

Det bys ellers på opplagte klassikere som «Don’t Cry» – fremført med kun Downes piano som backing for Wettons stemme – «The Smile Has Left Your Eyes», «Only Time Will Tell», «Time Again», «The Heat Goes On» og «Sole Survivor», mens «Never Again» og «An Extraordinary Life» henger igjen fra «Phoenix». Settet er dermed et godt overblikk over originalbesetningens historie, men igjen hentes det også frem ei låt fra den Steve Howe-løse «Astra», og denne gangen er det singellåta «Go» som luftes. Dette ekstranummeret følges av avslutteren «Heat Of The Moment».

Turneen som fulgte originalbesetningens siste album, «XXX», er ikke inkludert, og dermed blir ikke historien fortalt fullt ut i «Official Live Bootlegs Volume 1». I tillegg er naturlig nok perioden 1984 til 2006 helt utelatt, men det er vel eventuelt stoff for en annen boks. Som et dokument på hva Wetton, Howe, Palmer og Downes utretta fungerer boksen uansett bra for fansen, men er du mer overfladisk interessert i Asia er dette neppe noe for deg.

Jan Dahle

Reklame
Asia verden rundt