Tilbake til gjennombruddet


HammerFall «Renegade 2.0»
Nuclear Blast
(For albumet)
(For DVD-en)

HammerFall kom som en storm med debutalbumet «Glory To The Brave» i 1997, og fulgte året etter opp med «Legacy Of Kings», som fortsatt står igjen som bandets beste plate. I 2000 slapp svenskene så «Renegade», som skulle føre til et større gjennombrudd, og nå er dette albumet ute i remiksa versjon. Utgivelsen er tilgjengelig både som LP og som boks inneholdende to CD-er og en DVD. Her tar vi for oss sistnevnte.

«Templars Of Steel» innleder plata, og vi snakker som alltid om ultraklassisk metal når det handler om HammerFall, og vokalist Joacim Cans og gitarist Oscar Dronjak har da heller aldri strevd i jakten på musikalsk nyvinning, men derimot heist det tradisjonelle metal-flagget høyt opp i masta. HammerFalls tekstunivers er videre en eneste lang metal-klisjé, men det spiller liten rolle for her handler det om drivende riff, gjerne et sted inne i Accept-gata, og allsangvennlige refrenger.

«Keep The Flame Burning» byr på høyere tempo, og det er for øvrig tidligere Yngwie Malmsteen-trommis Anders Johansson som trakterer slagverket, mens det videre bys på melodiske gitarsoloer. Johansson setter også sitt preg på instrumentalen «Raise The Hammer», der det også handler om gitarmelodiene. Det hele er ellers godt skrudd sammen av produsent Michael Wagner, og den ferske remiksen til Fredrik Nordström gjør seg veldig godt.

Albumets tittelspor er en HammerFall-klassiker, og gutta i kvintetten fyrer på med både tempo og sterk melodibruk i den påfølgende «Living In Victory». Gitarene hyler mot deg, og alt er som det bør være når vi snakker om klassisk melodibasert metal. Det vil uansett ikke være ei fullkommen metal-skive uten en ballade, og «Always Will Be» tar den helt ned med akustiske gitarer, før det etter hvert bygger seg noe opp når bandet kommer inn.

Det er mye fokus på gitarene, noe «The Way Of The Warrior» understreker, der gitarmelodiene hinter mot den klassiske musikken. Det bys videre på store koringer i den uptempo «The Champion», før den midtempo og groovy «Legend Reborn» etter hvert avslutter «Renegade» på solid vis.

Det ligger en håndfull ekstralåter på CD-en som inneholder den remastra versjonen av «Renegade», og først ut er to coverlåter som opprinnelig var med på «Renegade»-singelen. Disse er Heavy Loads «Run With The Devil» og Accepts «Head Over Heels», som begge får god HammerFall-behandling, der selveste Udo Dirkschneider også legger sin umiskjennelige stemmeprakt på sistnevnte. Videre er det fire gode livespor fra Wacken 2001, som opprinnelig var med på «The Templars/Renegade Crusades»-EP-en.

DVD-en her er «The Templars/Renegade Crusades», som tar opp tråden omkring der bandets første video/DVD, «The First Crusade», slutter. Det betyr at vi først får oppleve HammerFall i samarbeid med Kai Hansen på svenskenes versjon av Helloween-klassikeren «I Want Out», og dette inkluderer et intervju med Hansen.

Deretter er vi over i dokumentasjonen av turnering i Europa, Amerika og Japan i 1998 og 1999, men her snakker vi om materiale som du skal være rimelig die hard-fan for å finne mye glede i. Klipp av bandet på veien, backstage og under signeringer er svært uinteressant, og livematerialet er i all hovedsak ett kamera plassert på et stativ, med tilhørende småluguber lyd. Unntaket er «Let The Hammer Fall» fra Sweden Rock Festival sommeren 1999.

En sammenklipt video av bandets tolkning av Judas Priests «Breaking The Law» er grei nok, og det samme er sekvensen om innspillinga av «Renegade» i Nashville. Videre finner vi her videoene til «Renegade» og «Always Will Be», før vi igjen følger bandet på turne – og igjen er dette for spesielt interesserte – frem til vi får de samme fire låtene fra Wacken som også er bonus på CD-ene her. Wacken-opptaket er uansett ganske godt videostoff.

En akustisk «Heeding The Call» blir noe annerledes, og sånn sett igjen litt interessant, men som en helhet er «The Templars/Renegade Crusades» ikke noen stor begivenhet. Som et tillegg i denne hyggelig prisa boksen er den uansett helt grei.

Jan Dahle

Reklame
Tilbake til gjennombruddet