Opp fra elvene


Nøkken «Nokka Nytt»
Norske Albumklassikere

Nøkken var bergensbandet med nordnorske Turid Pedersen i front, og fra 1979 til 1984 ble det fire album fra elvemonsteret. Det første av disse var «Nokka Nytt», der en veteran fra byens musikkliv, Trygve Thue, sto for produksjonen.

Gitarist Bjørn Vassnes har skrevet alle albumets elleve spor, der «Reservasjonsreggae» er første låt ut. Som tittelen indikerer er dette reggae-inspirert, der trommis Karsten Olsen får utfolde seg litt på det rytmiske plan, mens tangentist Kåre Sandvik henter frem trekkspillet.

Reggae-elementet ligger over mye av Nøkkens musikk, og Vassnes har kommet opp med gode låter som «Andre Folks Problema» og «Jon Med Auet», der sistnevnte drives frem av Sverre Erik Henriksens bassgroove. Henriksen byr i det hele tatt på mye fin bassing, slik som i «Det Nye Jerusalem».

Nøkken roer det også noe ned med «Ikkje Alle Stjerne», selv om det rockes opp underveis, og Vassnes byr på clean solo samtidig som HP Gundersen henter frem steelgitaren. «Tusen Måta (Å Bli Voldtatt På)» er tøffere i utrykket, og dette er blant flere låter der bandet benytter seg av steel drums. Denne byr da også på interessante rytmer og brekk.

«Lur Mæ» er på sin side mer uptempo og rett frem, med country-elementer. Dermed er dette et spor som skiller seg ut, og her kommer Gundersens steelgitar virkelig i fokus. «Heks» er også av det kjappere slaget, og igjen bys det på country-innslag, men det er også spillerom for Sandviks piano.

«Ararat» er også et interessant spor, der det i utgangspunktet litt roligere krydres med rytmebruk og en flott bassgang. Samtidig er produksjonen god, så «Nokka Nytt» låter fint, der det roes litt ned igjen i den avsluttende «Det E’kje Dæ Æ Drar Ifra».

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Opp fra elvene