Klassisk tung norsk rock


Flax «One»
Norske Albumklassikere

Flax er nærmest som en legende å regne innen tyngre norsk rock, og bandet slapp to album på syttitallet og ett på åttitallet. Debuten, «One», kom i 1976, og original-LP-en har vært et ettertrakta samlerobjekt, men nå er albumet igjen gjort tilgjengelig på CD.

John Heslas fine gitarlinjer setter standarden innledningsvis, samtidig som Flax viser progressive tendenser i «Demon In Your Heart». Etter hvert kommer vokalist Hermod Falch inn og presser ut vokalen med en viss ondskap, mens Lars Hesla legger mystiske tangentlyder. Det var disse tre som utgjorde kjernen i Flax, mens rytmeseksjonene varierte. På «One» kompletteres bandet av bassist Arve Sakariassen og trommeslager Bruce C. Rasmussen.

Når gutta følger på med «The Way Here» er det litt mindre kompromissløst, der det tidvis svever av gårde, og bandet roer det noe ned. John legger en flott gitarsolo, og bandet spiller i det hele tatt bra. Samtidig har produsent Christian Wille skrudd et godt sound for sin tid, og «One» er på alle måter solid forankra i syttitallet.

Tempoet økes betraktelig i «Have You Seen My Friend», der vokalen også legges ganske høyt i refrenget. Igjen opplever vi også taktskifter, og Flax har rett og slett kommet opp med en sterk debut. Samtidig er variasjonen god, der det også blir plass til akustisk gitar mellom de tunge gitarene i «Hell On Earth», samtidig som koringene er litt Queen-aktige.

Det er et mer moderat rockeuttrykk i «Wanna Rock You», der Lars legger piano bak Johns gitarer. «Pain In The Ass» – som skulle nyinnspilles til neste album, «Monster Tapes» – skapes med småheftig tromming og god riffing, før refrenget tar låta i en helt ny retning. Dette progressive dras videre i «Leaving Home» og «Clever Man», der det også handler mye om koringene.

John Hesla er stadig i fokus utover på plata, der han har mye godt å by på både hva riff og soloer angår, slik som i «Crusaders». Samtidig er det ingen svake spor på albumet, så når finalen kommer i form av «Mirrors» har Flax servert et album det slår gnister av.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Klassisk tung norsk rock