Melodisk imperium


Neptunes Empire «Neptunes Empire»
Norske Albumklassikere

Neptunes Empire besto av vokalistene Charles «Chas» R. Forbes, Arne «Dan» Dahlø og Bjørn «Grable» Gjerstrøm, og gutta ble signert til britiske Polymax. Trioen fikk med seg Junipher Greene som backingband i studioet, og resultatet ble sluppet i 1971 som Neptunes Empires selvtitulerte og eneste album.

Neptunes Empire puttes inn i prog-båsen, men med ni låter som til sammen klokker inn på 25 minutter befinner ikke bandet seg i det episke prog-landskapet. Det åpner da også lettfattelig med sekstitallspreg i singelen «Witchita Falls», der det handler mye om Helge Grøslis orgel. Deretter hyler gitarene mot lytteren innledningsvis i «Sam», og vi befinner oss i et smårocka landskap, som ligger og vipper mellom seksti- og syttitallet i uttrykk.

Perkusjonsbruken danner så basisen for «Bbm». Som på de foregående spora ligger melodibruken forankra i det litt popa fra sekstitallet, og vokalharmoniene hinter mot samme tiår. «Tinker Lady» byr på sin side på kvinnestemmer i ei rolig låt.

Albumets hovedverk må sies å være den todelte «Neptune’s Empire», og dette er ren instrumentalmusikk fremført av Kringkastingsorkesteret. I den grad det er riktig å putte bandet inn i prog-kategorien er det nok her vi kommer nærmest genren, men heller ikke dette er vanskelig tilgjengelig stoff. Samtidig gjør disse to spora sitt til at «Neptunes Empire» blir ei litt ekstra variert plate.

«Lingering On» består på sin side av blant annet piano og fløyte, samtidig som vokalharmonier igjen er i fokus i ei litt rolig låt. Det er mer gitarbasert i «Going Back», men det er et begrensa rockepreg også her, og det skal nok sies at Neptunes Empire i stor grad er melodifokusert.

Det er litt mer tempo, igjen med fremtredende damestemmer, når «Rerun Of Your Life» avslutter albumet. Konklusjonen er at vi har med ei fin plate å gjøre, om ikke nødvendigvis ei skive for de mest ihuga prog-fantastene.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Melodisk imperium