«Halvsju»-parets liv på plate


Espen + Ann-Mari «Espen + Ann-Mari = Sant»
Norske Albumklassikere

«Halvsju» var med å forme en hel generasjon nordmenn, og denne «Halvsju»-generasjonen har blant annet et sterkt forhold til Brødrene Dal og Pelle Parafins Bøljeband. Kanskje litt i skyggen av disse finner vi Espen og Ann-Mari, som ble spilt av Ivar Dyrhaug og Turid Øversveen. Da paret fant tiden inne for å presentere sine historier på plate fikk de for øvrig god hjelp av Jonas Fjeld som forteller, og Lava som instrumentalister.

Dyrhaug har skrevet tekstene om Espen og Ann-Mari, og historiene fortelles til kjente melodier vi forbinder med blant andre Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. Når «Espen Og Ann-Mari» presenterer paret innledningsvis, med fortelleren i førersetet, gjøres det som en variant av «Tuppen Og Lillemor».

De kjente musikalske innslagene blir altså mange, og når «Gåmann» forteller om farene med Walkman i trafikken legges det inn snutter fra blant andre Queen, Deep Purple, The Rolling Stones, Toto og ABBA. Med musikere som Marius Müller, Svein Dag Hauge, Rolf Graf og Per Hillestad i studioet låter det fint, der Sigurd Køhn også er fremtredende i nevnte spor.

Stilmessig spriker plata i mange retninger, og det handler selvfølgelig mye om humor, slik som i den melodimessig sammensatte «Det Glade Vanvidd». Det er videre ren rock’n roll i «Skælk Og Skrukke», mens Harry Belafontes calypso blir til «Puuuberteten». «Bukse-Smekk» tar for seg problemene som kan oppstå med for trange bukser, og rockeren «Boksmat (Til Vårt Husalter)» handler om krangelen som oppstår foran TV-en når Espen vil se landskampen mens Ann-Mari vil se på «Dallas». Slikt blir det husbråk av.

Med riffende gitarer har «Hompetitten» blitt til «Mopedagogen», og diskusjonene som oppstår når Ann-Mari har kjøpt seg moped. «Løype!» tar på sin side for seg «gledene» forbundet med det å gå på skitur. Dette til tonene av «Dyrene I Afrika». Alt dette er ganske god underholdning, og plata vinner på å være velprodusert.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
«Halvsju»-parets liv på plate