Eksperimentell synthpop


Plann «Elektra Elektra»
Norske Albumklassikere

Plann var en trio som tidlig på åttitallet eksperimenterte seg frem innen en form for synthpop, og bandet besto av Kikkan Fossum, Thore «Ato Strato» Engen og Lillie-Ane Johansson. Albumdebuten ble sluppet i 1982 i form av «Elektra Elektra», og nå er skiva ute på CD.

Plann slapp også singelen «Cherokee», og dette er låta som innleder albumet. Trioen har utvilsomt latt seg inspirere av tyske og britiske synth-pionerer, og samtidig legger Strato gitarer som tilfører et lite rockeuttrykk. Det er uansett synthene og det litt maskinelle som er i fokus, der vokalen nærmest bare glir inn som en del av det helhetlige lydbildet. Dette fungerer veldig bra.

«Lillie» er av det litt mer eksperimentelle slaget, og det handler i all hovedsak om synthene og rytmene, mens gitarer ligger og svever i bakgrunnen. En kombinasjon av synther, gitarer og programmerte rytmer følger i «Cabriolet». Samtidig fortsetter vokalen å være mer som et instrument enn et redskap for å frembringe et budskap, selv om eksempelvis et spor som den gode «Hvit Løgn» byr på melodiske og normalt tekstrike vokallinjer. Dette blir med det Plann på sitt mest tilgjengelige.

«Er Virkelighet Drøm» byr på mer streit vokal fra Strato, samtidig som damene legger refrenget. Det instrumentelle bakteppet er på sin side mindre streit, og opprettholder med det den eksperimentelle siden ved Plann. Det er da også nettopp det litt eksperimentelle som løfter Plann, da dette blir interessant lytting, selv om ikke alle spora er like sterke.

«Cuda Barracuda» er mer basert rundt rytmebruken, og selv om det ofte handler om synther og maskiner brukes det også mye livetrommer på plata. Rytmebruken er på sin side rett frem og nesten maskinell i «Sug», mens det er mer uptempo i «Ato Signal», der det også blir plass til litt tyngre gitarer. Dermed blir det ganske variert ettersom «Elektra Elektra» skrider frem, og sluttresultatet er ei god skive.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Eksperimentell synthpop