Pop for de voksne


Hanne Krogh «Nærbilde»
Norske Albumklassikere

Hanne Krogh hadde allerede ei omfattende karriere bak seg, både som skuespiller og sanger, da hun i 1978 albumdebuterte med «Hanne Krogh». To år senere kom «Nærbilde» – som nå er sluppet på CD av Norske Albumklassikere – og her finner vi flere av Kroghs mest kjente låter.

Det er Ole Vidar Lien som sitter i produsentstolen, og i studioet ellers finner vi Popol Ace-kollegene Knutsen, Schulze, Methi og Andreassen. Dette skaper vellyd, slik som i den klassiske «Kjære Kristine» – en oversettelse av Alan Sorrentis «Tu Sei L’unica Donna Per Me» – som er riktig fin pop, og denne følger den nesten like klassiske «Høstvise».

Som ganske typisk var for denne typen artister på sytti- og inn på åttitallet handler det mye om oversettelser av utenlandske slagere, noe som ofte kunne bli ganske uinteressant, men på «Nærbilde» gjøres dette med stort hell. The Beatles’ «I’m Happy Just To Dance With You» har blitt til «I Septemberkveldens Måneskinn», der strykerne er med på å gjøre denne balladen til god pop, og så kommer (nærmest selvfølgelig) Knut Riisnæs inn med saksofonsolo.

Det handler om sekstitall også når Sandy Poseys «Single Girl» har tatt form som «Der Løy Jeg Igjen», mens det bærer frem til discoens storhetstid når Gloria Gaynors «I Will Survive» blir til «Jeg Er Fri». Et visst disco-preg er beholdt, og også dette fungerer bra. At både produksjon og instrumentering består av godt håndverk er selvfølgelig et vesentlig element, for «Nærbilde» er rett og slett ei flott popplate for et voksent publikum.

«Trøbbel» er nok en fin ballade med strykere som stemningsskaper, der Hannes stemme kommer i fokus, og dama synger da også godt på «Nærbilde». Hun har en stemme som alltid tilfører et særpreg, selv om det altså handler mye om coverlåter. Det vinnes også på at det tekstmessige ikke kun er enkle oversettelser, men at det derimot er lagt mer arbeid enn som så i det lyriske.

Utover i siste del av plata kommer blant andre John Denvers fine «Annie’s Song» som «Din Sang», Jackie DeShannons «When You Walk In The Room» tolkes riktig godt i form av «Brent Barn Skyr Ild», og Barbara Mandrells «Sleeping Single In A Double Bed» har blitt til den litt uptempo «Tornerose Sov I Hundre År». Alt dette fungerer bra, og med det har Hanne Krogh og hennes medmusikanter bevist en gang for alle at det kunne fungere også med gjendikta lånelåter.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Pop for de voksne