Teigens tidlige dager


The Enemies «The Enemies»
Norske Albumklassikere

Alle historier har en begynnelse, og før «Optimist», «Mil Etter Mil», Prima Vera, Popol Ace og Lions Of Judea vokste Jahn Teigen opp i Tønsberg, der han i 1965 var med å danne The Enemies. Her spilte han bass samtidig som han var bandets vokalist, og i tillegg til et par singler slapp kvartetten dette selvtitulerte albumet i 1967.

I motsetning til mange av sine samtidsband her til lands skapte The Enemies et album bestående av kun egenkomponert materiale, og det var i all hovedsak organist John Erik Holtan og Jahn Teigen som skrev albumets ti spor. I produsentstolen satt Eva Jørgensen, og det ble skrudd frem et relativt typisk sekstitallssound, med den sedvanlig skjeve stereobruken.

Det er en tydelig pop-snert over det hele når «Pudding Lane» åpenbarer seg, og selv om bandet ikke byr på noe direkte revolusjonerende er melodibruken fin, med det resultatet at det sitter bra i albumets mest catchy spor. Vokalharmoniene er så fremtredende når Holtans orgel legger bakteppet i den roligere «Wishes», samtidig som Freddy Lepsø plukker lett på gitaren, mens «Not Even You» byr på veldig sekstitalls bruk av vokalharmonier.

Orgelet er ofte det fremtredende instrumentet i bandets uttrykk, mens vokalist Teigen for alvor begynner å vise seg frem i den småseige «Blues (Listening)». Også den mer rocka «I Don’t» gir vokalisten en anledning til å legge litt kraft i fremførelsen. «I Think We Finish Now» er på sin side mer melodibasert, og Teigen får lagt mer sjel i stemmebruken i «Imagination Boy», der Lepsø også får dytta inn et par elektriske soloer i ei ellers orgelbasert låt. Mer uptempo er bandet ellers i «Careful Eyes».

Om ikke The Enemies endte opp som store popstjerner leverte bandet ei god plate, og låter som «Little Child» og instrumentalen «Arabian Caravan» – med arabiske elementer og tydelige hint av datidens psykedelia – fungerer bra. Samtidig er «The Enemies» et godt musikalsk tidsbilde, og ikke minst en viktig del av Jahn Teigen-historien.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Teigens tidlige dager