Betraktninger fra en hjemløs


Ola Uteligger «Brøllopet I Kanaan»
Norske Albumklassikere

Etter blant annet Vømmøl Spellmannslag og Arbeidslaget var Hans Rotmo i 1985 kommet frem til sitt alter ego Ola Uteligger, og som denne karakteren platedebuterte trønderen med «Brøllopet I Kanaan». Med seg på laget hadde han også Saupstadringen Damekor og Konstablenes Maggaband, i tillegg til musikere som Steinar Krokstad og Arvid Vårum.

«Fire Fine Lænestola» var uteliggerens store gjennombrudd, og her presenterer karakteren seg og sitt nærområde. Med det er historien i gang, og humoren er gjerne i førersetet, hvilket understrekes når «Laustenner’n» følger. Samtidig sitter det bra melodimessig, hvilket sammen med uhøytideligheten skaper en særdeles trivelig lytteopplevelse.

Vi får høre om livet som sjømann i «Over Det Blå Ocean», mens det handler om blant andre en tørst kar i «Seksti Prosent Håp». Det musikalske spriker innenfor Rotmos uttrykk, hvilket blant annet betyr rock’n roll-inspirasjoner i «Svarte Marja», mens trekkspillet har en hovedrolle i albumets tittelspor, hvilket igjen gir et preg av trønderrock.

Rotmo selv overlater vokalen til damene i «Saupstadringen Damekor», så selv om Ola Uteligger er hovedpersonen her er det også plass til andre karakterer fra universet rundt den hjemløse. Uteliggeren finner så en dobbelbetydning av «Bompenga», hvilket igjen frembringer lystighet på tekstsiden.

Med «Dem E Vi Og Vi E Dem» tar Rotmo den helt ned i en fin ballade, der det også er et alvor over lyrikken, før vi får en god gitarsolo. På melodisiden blir det muntrere i «Kong Alkohol», mens «I Kanaans Land» byr på det småabsurde, i retning av Prøysens » I Bakvendtland». Med det er også et riktig godt album i havn, og Hans Rotmo har nok en gang kunnet by på et fortreffelig univers.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Betraktninger fra en hjemløs