Variert viseplate


Åse Kleveland «Midt På Natta»
Norske Albumklassikere

I 1976 hadde Åse Kleveland et stykke igjen før hun fylte 30, men like fullt hadde hun sånn smått begynt artistkarriera allerede på slutten av femtitallet, og platedebuten kom i 1965. Når tiden så er inne for det fjerde albumet, «Midt På Natta» – som også skulle bli det siste under eget navn på godt og vel 40 år – bidro flere av det norske visemiljøets største navn.

Det er Ole Paus som har skrevet åpningskuttet «Stor Slem Pike», og produsent Øystein Sunde setter samtidig et tydelig avtrykk på innspillinga. Skiva når da også sin topp allerede her, men det er likevel mye å glede seg over utover på plata. Paus har for øvrig også kommet opp med blant andre den mer uptempo «Gospel», der Iver Kleives piano er fremtredende.

I Paus’ «Årstider» står Klevelands stemme i høyeste grad i fokus, backa av både akustisk og elektrisk gitarplukk. J.J. Cales «After Midnight» har deretter blitt til nettopp «Midt På Natta», med et fyldigere lydbilde som inkluderer rytmeseksjon. Det er dermed snakk om en kombinasjon av nyskrevet materiale, og oversettelser av utenlandske viser.

Blant oversetterne finner vi Lillebjørn Nilsen, og han står for den norske teksten i blant andre «Se, Der Reiser Hun». Dette er en fin tolkning av The Beatles’ «She’s Leaving Home», og kan sånn sett kanskje sees på som en liten forsmak på Ballade!. Ellers finner vi også Carole Kings «Tapestry» her som «Billedvev», der Åse akkompagneres av en kassegitar og strykere.

Også to instrumentaler har funnet veien inn på albumet, og dette er Tom Paxtons «Bottle Of Wine» og Scott Joplins «Maple Leaf Rag», der førstnevnte igjen har mye Sunde over seg. «Midt På Natta» blir altså ei variert plate innenfor visegenren, der det er litt mer driv i Nilsen-komposisjonen «Digt», som også byr på banjo.

«Hopp Og Le Og Gråte» byr på sin side på et litt mer rocka lydbilde, som fylles ut med kazoo, før albumet etter hvert avsluttes med en oversatt versjon av Nationalteaterns «Innerst Inne». Vi får en god versjon, som også skiller seg ut på «Midt På Natta».

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Variert viseplate