I et jazza landskap


Inger Lise Rypdal «Just For You»
Norske Albumklassikere

Året er 1983, og Inger Lise Rypdal slipper sitt niende album, «Just For You», og her handler det gjerne om det litt jazza uttrykket. Med et ypperlig musikerlag rundt seg, og solid produksjon fra Jan Erik Kongshaug – som ble nominert til Spellemannpris for lyden – ligger alt til rette for noe godt.

Det innledes med det småjazza i «Baby Boy», der Terje Rypdal har komponert ei bra låt. Gitaristen byr da også på en god dose av sitt særegne uttrykk i solopartiet, i ei låt som ellers er fengende og med fremtredende vocoder-bruk i refrenget. Samtidig får også trommeslager Pål Thowsen lagt inn noen omfattende fills, men det er likevel Terjes gitarer som er prikken over i-en her.

Det er et litt mer rocka uttrykk over gitarene i den påfølgende «Now I’m Living», mens vokalharmoniene er et vesentlig element underveis i et spor som også drives frem av tangentbruken. Musikalsk mikses det popa med innslag av rock, prog og jazz, og resultatet er riktig bra.

Med «Still A Secret» tas den ned med Tore Brunborgs saksofon, glimrende bassing fra Sveinung Hovensjø, og følsom vokal fra Inger Lise. Låta er skrevet av blant andre Sidsel Endresen, som i fellesskap med Jon Eberson også har kommet opp med «At Last». Her snakker vi om det litt mer uptempo og røffere, samtidig som gitarsoloene er av det slaget som river relativt godt fra seg.

«The Island» – også gjort av blant andre Barbra Streisand – tar den så helt ned igjen, og med svevende Rypdal-gitarer blir dette et flott høydepunkt. Det understrekes med dette også at det er god variasjon på «Just For You», men der platas første halvdel er riktig solid, blir det nok litt svakere i siste halvdel.

Ikke det at det ramler helt fra hverandre, for det i stor grad rolige tittelkuttet fungerer, og igjen er Terjes gitartoner flotte, men låtmessig blir det ikke like gripende herfra og ut. Blåserne får litt for stor plass i den ellers gode «He’s So Shy», der det er noen litt funky elementer. Selv i denne andre delen av albumet er det naturligvis også sterk instrumentering, hvilket hjelper noe på ellers litt kjedelige låter som «Someone» og Gino Vannellis «Summers Of My Life».

«One Reason» – komponert av Johnny Sareussen, Rolf Løvland og Terje Formoe – gjør seg uansett godt som et litt popa innslag mot slutten av albumet. Som en helhet er «Just For You» et godt album, med mye flott instrumentering som er med på å løfte lytteopplevelsen.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
I et jazza landskap