Nyveiv fra Bergen


Program 81 «Prøv Å Nå Fram…»
Norske Albumklassikere

Program 81 huskes av undertegnede best som bandet som bytta navn for hvert år, og dermed er det naturligvis debuten fra 1981, «Prøv Å Nå Fram…», det handler om denne gangen. Bergensbandet plasserer seg et sted i new wave-landskapet, og er sånn sett et godt eksempel på hvor norsk rock på mange måter befant seg på starten av dette tiåret.

Det er en kombinasjon av tangenter og gitarer som skaper det musikalske bakteppet for vokalist Marianne «Pjusken» Sletten, og dama har et ganske tøft vokaluttrykk der hun fremfører tekstene på bergensdialekt. Albumåpninga med «Ditt Sverd» er også god, der den setter standarden for «Prøv Å Nå Fram…». Blant bandets medlemmer er det for øvrig bassist Frank Hovland som har stukket seg mest frem i ettertid.

Helhetlig er «Prøv Å Nå Fram…» ei god plate, om litt ujevn. Samtidig er det en viss variasjon i uttrykket, der et spor som «Drøm Om» drar med seg elementer fra den skaen flere av medlemmene drev med i Program 81s forgjenger, Immigrants Dread.

Flere av låtene byr også på fremtredende gitarriff, slik som «Med Verden I Hånden», og sånn sett er Program 81 ganske gitardrevet. Det er på sin side større plass til keyboards i «En Av Dem», som er albumets mest melodiske låt. «Tunge Barrikader» er også et kutt som stikker seg frem, der bandet på en måte tar den ned i refrenget, og med det benytter seg av en viss dynamikk.

«Criminal» er platas eneste engelskspråklige låt – et lyrisk uttrykk som skulle dominere på bandets neste album – og dette er tidvis ei ganske rett frem rockelåt, der det handler om gitarriffet, men igjen benytter Program 81 seg også av det mer dynamiske.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Nyveiv fra Bergen