Tradisjonell prog


Utopian Fields «Utopian Fields»
Norske Albumklassikere

Utopian Fields var et band fra Grenland som var aktivt i overgangen mellom åtti- og nittitallet, og blant gutta i sekstetten kunne man blant annet finne fremtidige Midnight Choir-medlemmer. Musikalsk handla det om klassisk progrock, og bandets selvtitulerte debut fra 1989 fortjener absolutt fremhentinga Norske Albumklassikere nå har stått for.

Det handler om lange låter når Utopian Fields utfolder seg, men til tross for spilletid på fra åtte til 13 minutter er ikke musikken overkomplisert, og gutta beveger seg gjerne av gårde i et bedagelig tempo. Åpningssporet, «…Of A New Life», flyter da også av gårde med taktskifter og småplukk på gitarene mens orgelet danner bakteppet.

Vokalist Lars Fredriksen – som senere har utmerka seg i Oslo Gospel Choir – har ofte mye fritid, for i Utopian Fields’ verden handler det mye om det instrumentale. Dette til tross begrenser på en måte også instrumentalistene seg, for det handler ikke om å pøse på, men derimot om å spille akkurat det nødvendige. Først mot slutten av åpningskomposisjonen velger så gutta å legge inn litt røffere gitarer.

Det blir så litt Pink Floyd-aktig når elgitaren overtar for et akustisk parti i «Sun», som i siste del fremviser Utopian Fields på sitt mest rocka. Guttas musikalske røtter ligger for øvrig helt klart i syttitallets prog. Dette er tydelig når platas lengste spor, «Metamorphosis Sunrise Of God’s Creation», avslutter skiva med Steve Howe- og Yes-inspirasjoner, mens et mer svevende parti igjen drar tankene i retning av Pink Floyd. Nevnte kutt er for øvrig Utopian Fields i sitt ess.

«Wishful Thing In The Garden Of Eden» byr også på det litt svevende i et langt og flott innledningsparti, mens orgelet og elgitaren spiller flott opp mot hverandre senere i komposisjonen. Utopian Fields klarer også hele tiden å gjøre musikken både interessant og lyttervennlig.

I «Cloudless Sulphur» hentes så både fløyte og munnspill inn i en komposisjon som veksler fra det relativt neddempa til det småmassive, og samtidig er de sparsommelige vokallinjene melodiske og flotte. Dette understreker bandets spennvidde, og «Utopian Fields» er som en helhet riktig god lytting.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Tradisjonell prog