En musikalsk tidskapsel


Rolf Graf «The Boy Next Door»
Norske Albumklassikere

Lava-bassist Rolf Graf solodebuterte i 1985 med «The Boy Next Door», og her definerer mannen nærmest åttitallets pop. Plata står nemlig så solid forankra i datidens produksjon som over hodet mulig, og når albumet består av en mengde fengende låter er det bare å lene seg tilbake, og ta tidsreisa tilbake til det gladeste av alle tiår.

Rolf har i hovedsak skrevet låtmaterialet i fellesskap med AlixZandra, eller Alix Wangberg, om du vil. Videre har bassisten naturligvis samla en mengde venner og musikerkolleger i studioet, hvilket betyr at vi finner navn som Svein Dag Hauge, Per Hillestad, Geir Langslet, Per Lindvall, Peter Ljung, Henrik Janson og Sigurd Køhn på rollelista.

Singelen «Girls» er først ut, og åttitallets pop-sound slår umiddelbart mot deg i ei låt som sitter som et skudd. Synthene er erketypisk for sin tid, og produksjonen byr på alle datidens triks. Egil Eldøen svinger også innom for å legge stemme, og det samme gjør han når tiden er inne for nok ei singellåt i form av den gode balladen «Shine», der Henrik Janson tilfører en fin gitarsolo, og fretless-bassen er flott krydder.

En annen gjestevokalist er Tor Endresen som synger «Walk Right In», og akkurat som ellers på mye av plata er det fengende og sterkt, samtidig som det rytmiske driver låta fremover og blåsere og gitarer fyller ut lydbildet. Det blir da også mye lyd, og liker du datidens produksjoner finner du full nytelse i «The Boy Next Door».

«Don’t Stop, Do It» er blant låtene der det produksjonsmessige virkelig tar av, og lydbildet blir med det veldig fyldig. Selve melodiene må sånn sett konkurrere med all lyden om oppmerksomheten, men de to elementene utfyller hverandre på godt vis. Det blir uansett litt enklere i uttrykket i den mer rett frem og uptempo «Right From The Start».

«Dancing (With No Other)» er melodisk pop, der jentekoringene tilfører et annerledes element. Med den påfølgende «Maxine» dras så det produksjonsmessige helt til topps – og kanskje litt over toppen – der mengder med synther, heftige rytmer og hylende gitarer skaper nærmest en lydeksplosjon, og på en måte når albumet sitt klimaks her.

Etter en slikt utløsning trenger man som lytter å få tilbake pusten, og med balladeduett mellom AlixZandra og Graf i «World Of Fools» er lytteren tilbake på bakkeplan når paret leverer glimrende samsang. Dette understreker også at «The Boy Next Door» er som en musikalsk berg-og-dal-bane gjennom midten av åttitallet, og det er da en riktig fornøyelig tur.

Etter den litt anonyme «Running Out Of Time» avsluttes albumet med «U & I» – engelsk versjon av Melodi Grand Prix-bidraget «II & II» – og med det har Rolf Graf levert en overbevisende solodebut, som du vil elske eller hate, alt etter ditt forhold til datidens pop-produksjoner.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
En musikalsk tidskapsel